Биков: Пред политическа криза сме

ГЕРБ ще предложи правителство с първия мандат, каза депутатът

Биков: Пред политическа криза сме | StandartNews.com

Много е важно да бъде възстановен политическият диалог, важно е за цялата държава, не за нас. Ако партиите нямат комуникация помежду си, ще изпаднем в ситуация на политическа криза, а ние вече сме пред политическа криза. Това прогнозира депутатът от ГЕРБ Тома Биков в интервю за „120 минути” на бТВ. Той припомни, че още миналата година е прогнозирал как след изборите ще изпаднем в политическа криза и сега тя е прага ни.

"Тя може да намери своето решение след президентските избори, но дотогава държавата трябва да се управлява от някого и трябва да има отговор на всички предизвикателства, пред които е изправена страната, допълни Тома Биков. И посочи, че половината мерки за подпомагане на хората и бизнеса са до април, другата половина до май. И ако няма работещо правителство и работещ парламент, които да актуализират бюджета, тези мерки няма да бъдат подновени и продължени.

ГЕРБ има различни варианти за бъдещия кабинет, но те трябва да бъдат обсъждани с евентуалните им партньори, каза Биков. И съобщи, че ГЕРБ ще направи консултации, за да види каква подкрепа ще събере за правителство.

"Освен тези неща има и планът за възстановяване на ЕС, зелената сделка, еврозоната, Северна Македония, потенциална мигрантска криза. Ние можем да го свършим и сме го вършили до този момент, можем да продължим, ако съберем подкрепа. Ако не съберем подкрепа, настояваме да знаем кой ще носи отговорността, ако България изпадне в хаос", каза още той.

Изказването на премиера Борисов, че е готов да даде 10 дежурни депутати, които да подкрепят Слави Трифонов в съставянето на кабинет, е образ и политически знак, с който министър-председателят показва, че е готов да бъде конструктивен в тази ситуация, обясни Биков.

"Готови сме да подкрепяме и политики, готови сме и ако едно евентуално правителство, предложено с втори или трети мандат след нас се нуждае от тези гласове, да го подкрепим. Ако не успеем да направим правителство с първия мандат, ще бъдем в опозиция“, каза той и уточни, че не е един от тези 10 депутати и не мисли, че ще се стигне до неговия глас.

Има две неща – едното е да се обърнем към тези, с които имаме съвпадение по определени политики за подкрепа, но в същото време да протегнем ръка към всички политически сили за възстановяване на политическия диалог. Ние ще държим на този ангажимент, независимо дали сме в управление или опозиция”, заключи Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай