Балтажи: Москва се бори със следствието, а пренебрегва причините

Балтажи: Москва се бори със следствието, а пренебрегва причините | StandartNews.com

София. Москва се бори със следствието, а пренебрегва причините. Това е класически подход, използван от руската страна – да бърка причинно-следствените връзки, когато обяснява случващото се по време на конфликта в Украйна.

С тези думи украинският посланик у нас Микола Балтажи коментира изказването на Владимир Путин отпреди ден, че Киев е виновен за падналия малайзийски самолет, тъй като е подновил военните операции в източната част на страната.

„А защо няма мир в Украйна? Подновената акция от Украйна не може да е причина – това е нон-сенс. Комисия от украинското правителство води разследване – в нея има представители на ИКАО, на страните, чиито граждани са загинали, украински експерти – те трябва да дадат изводите", обясни дипломатът пред бТВ и допълни, че трагедията с полет MH17 ще повлияе неминуемо на отношенията Русия-Украйна и Русия-Запада.

По думите на Балтажи, украинското правителство е било принудено да поднови действията срещу сепаратистите, които 106 пъти нарушили споразумението за примирие.

„И в момента не спира ескалирането на ситуацията в Източна Украйна – продължават бойните действия. В Луганск убиват мирни жители и не дават да се приберат телата. Чакат да дойдат руски журналисти, за да заснемат, че са убити от украинската армия. А има видеа на обикновени жители – вижда се кой стреля", изтъкна ръководителят на украинската мисия в България.

Той подчерта,че украинците вече са консолидирани по отношение на европейската идея, независимо дали това се харесва на Руската федерация или не. Как обаче ще приключи конфликтът в родината му, Балтажи определи като „философски въпрос".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай