Балотажите в страната, битка между стари и нови лица

Балотажите в страната, битка между стари и нови лица | StandartNews.com

На балотаж в Пловдив днес явяват досегашният кмет Иван Тотев и предшественикът му Славчо Атанасов. Пловдивчани гласуват и за районни кметове, като в пет от общо шестте района един срещу друг също се изправят кандидати на водещи партии.

Между двата тура на местните избори 51 младежи са навършили пълнолетие и ще могат да упражнят правото си на вот. Избирателите в Пловдив са общо 286 869, а избирателните секции по райони 467, с една по-малко в сравнение с миналата неделя. Има разкрити и в специализирани заведения. Осигурени са и подвижни секции за хората с увреждания. Двама ще са дежурните районни прокурори, които ще следят за изборни нарушения. Сигналите могат да се подават на място в районната прокуратура или по интернет. В изборния ден Общинската избирателна комисия ще се намира в 6-а палата на Панаира, където технически всичко е подсигурено, увериха от комисията. След края на изборите документите от СИК ще се извозват с автобуси, съпроводени с полицейски коли. Балотаж се провежда и в други 12 общини на Пловдивска област, в които не бяха избрани кметове на първия тур на изборите. Това са: Асеновград, Карлово, Родопи, Първомай, Стамболийски, Калояново, Хисаря, Сопот, Съединение , Брезово, Куклен, Перущица, пише БНР.

На балотаж в Хасково се явяват Добри Беливанов и Георги Иванов. Новите членове на СИК преминаха курс на обучение. Създадена е организация в ОИК, така че да не се допусне напрежение, каза председателят й Пламен Лечев:

На обучението присъстваха около 130 човек, на които беше обяснено къде са най-често допусканите грешки в самите протоколи. Организацията е значително подобрена като техническа база, работните места на самия ОИК вече са увеличени. Няма да имаме забавяне.

152 са определените секции, в които ще гласуват 81 хиляди и 500 души. На балотаж се явяват и кандидатите за кметове на 9 села в общината.

6 общини в Пазарджишка област днес избират кмет. В Пазарджик балотажът е между Тодор Попов и Найден Шопов.

Вторият тур на изборите се провежда в 227 секции, като една е подвижна, а на сайта на община Пазарджик са посочени и 20-те специализирани секции за хората с увреждания. По традиция гласуването започва малко по-късно. Днес ще станат ясни и кметовете на Пещера, Велинград, Ракитово, Стрелча и Белово. Балотажи се провеждат и и в още 26 населени места в областта. Според говорителя на общинската избирателна комисия в Пазарджик - Георги Добрев, към момента няма регистрирани съществени нарушения на изборния процес.

В област Плевен ще се проведе балотаж в 10 общини и 43 населени места. В Плевен балотажът е между Георг Спартански и проф. Димитър Стойков. Общинската избирателна комисия в града заличи една избирателна секция в Многопрофилната болница " Георги Странски" поради отпадналата необходимост за нейното използване в изборния ден.

В четири от осемте общини на Ловешка област днес ще се гласува за общински кметове. Освен в областния град, балотаж има в Тетевен, Троян и Ябланица. За разлика от първия тур на местните избори и вота на референдума, тази сутрин нямаше проблеми с отварянето на секциите. Миналата неделя имаше забавяне с около 30 минунти в някои от секциите в град Ловеч. Изборният ден започна нормално и навреме в цялата Ловешка област. В Ловеч избирателите ще избират кмет между  Минчо Казанджиев и Корнелия Маринова.

В община Тетевен на балотаж днес са Мадлена Бояджиева и Милен Милев. В Троян един срещу друг на балотажа се изправят Донка Михайлова и Димитър Шишков . А в Ябланица един срещу друг днес се изправят Иван Цаков  и Полина Йотова . В общините Угърчин, Летница и Луковит ще се избират само кметове на кметства, а в община Априлци днес няма да има втори тур на местните избори, тъй като там общинският кмет и кметовете на кметства бяха избрани още на първия тур. Общо в 35 населени места в областта днес ще се избират кметове на кметства. До този момент няма подадени сигнали и жалби за нарушения.

На балотаж в Пловдив днес явяват досегашният кмет Иван Тотев и предшественикът му Славчо Атанасов. Пловдивчани гласуват и за районни кметове. Балотаж ще има в 21 населени места. Най-оспорванана битка ще бъде в Сливен, където за доверието на гражданите ще се състезават Стефан Радев и  Кольо Милев. Всичките 185 секции в община Сливен са отворили навреме. Няма постъпили жалби за нарушения преди втория тур на местните избори. Балотаж има в 21 населени места на общината, между тях градовете Сливен и Кермен. Отказали се кандидати за кметове в община Сливен няма. Прецедентът е в котленското село Градец, където кандидат-кмет на -Народен съюз, след като бе първи на първия тур, се отказа от явяване на балотаж. ОИК заличи регистрацията му, ЦИК разреши нова бюлетина за Градец. На балотажа днес срещу Ганка Миралска излиза Анка Симова.Най-оспорвано ще бъде в Сливен, където изборната битка е между Стефан Радев и Кольо Милев .

Жандармерия пристигна в ромския квартал „Надежда" в Сливен вчера по искане на ръководството на областната полиция за оказване на съдействие и респект на евентуални инциденти / купуване на гласове /. Балотаж има днес и в Твърдица, където се състезават Атанас Атанасов и Ваня Вълева.

Доктор Дарин Димитров  и Емине Якубова  ще участват в балотажа в община Търговище. Балотаж на изборите ще има и за кмет на община Попово, където ще участват доктор Людмил Веселинов и Стефан Иванов . Втори тур на местните избори в петте общини на Търговищка област ще се състои в 27 населени места. В Община Търговище балотаж ще има и в 10 села, поясни председателят на общинската избирателна комисия Христалина Халачева.

Отново имаме секция в болницата и сме организирали 104 секции за избор на кмет на община, като 10 от тях ще проведат избор на кмет на кметство. Спазваме стриктно указанието на ЦИК във връзка с това, че секционните комисии трябва да са тези от първия тур.

Любопитно е, че в село Първан на балотажа ще се явят трима кандидати - Исмаил Алиев от Движението на права и свободи и двама кандидати с еднакъв брои избиратели - Мехмед Мехмедов от Местна коалиция „Заедно за Омуртаг" и Орхан Идризов от Инициативен комитет.

В 5 общини на Благоевградска област се провежда втори тур за избор на кмет. Петрич, Сандански, Кресна, Белица и Гърмен избират днес общински кметове. В доста от селата също има балотаж. От Общинските избирателни комисии информираха, че изборните книжа са стигнали до секциите още вчера и че организацията тази неделя е значително по-добра. Изборният ден започна нормално.

В пет общини на Смолянска област ще се проведат избори за кмет на втори тур. Това са Девин, Доспат, Неделино, Баните и Чепеларе. 36 532-ма са имащите право на глас в петте общини, където ще има балотаж. Изборите ще бъдат в 88 секции плюс една подвижна в община Неделино. В 28 населени места на петте общини ще има избор на кметове на кметства. Най-много са в община Неделино, където жителите ще си избират освен общински кмет и управници на девет села. В едно от тях Козарка ще има трилотаж. До уникалния избор се стигна, след като двама кандидати делят второто място от първия тур на изборите. На балотаж отиват и в други 16 села в Смолянско, където на първи тур бяха избрани общинските кметове. Най-много са в община Смолян- 7 кметства, в 9 секции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай