Балабанов: Ще премахнем "дянковщината" от икономиката

Балабанов: Ще премахнем "дянковщината" от икономиката | StandartNews.com

Георги Балабанов е водач на листата на коалиция "България без цензура" в Сливен, областен лидер на ББЦ

- Г-н Балабанов, от програмата на ББЦ през тази кампания изпъкнаха въпросните 1 млн. работни места. Как реално могат да бъдат създадени те според вас?

- 1 млн. работни места за осем години, а не за един мандат. Цифрата е стряскащо голяма, но разхвърляна във времето е по 125 хил. работни места на година. Нима това е недостижимо? Срамно е в една такава държава с толкова много природни ресурси и богата земеделска земя да има гладни хора, да има такъв ръст на безработица.

- Вие сте родом от Котел, водите листата на ББЦ в Сливенски изборен район, какво обещавате на вашите съграждани при срещите си в региона?

- Гордея се, че съм от Котел. Този град е част от моя живот, моето детство, първи спомени и крачки. Днес обаче, когато гледам в какво са го превърнали, се натъжавам. Това ме и амбицира да работя, не да обещавам. Котел дълги години оглавяваше класацията на ООН за най-лошо място за живеене в Европа. Оттогава много избори изтекоха и много обещания се изрекоха. Нищо не се е променило. И днес тефтерите с борчовете, направени за хляб, са неизплатени. Става дума за елементарни суми от по 30-40 лева, които тези хора не могат да върнат, но са ги направили, за да не откраднат, а да живеят честно. Това са хората на моя роден град. Честни, работливи, но за съжаление ограбени от политическата върхушка. Картината не е по-различна и в останалите населени места в региона. Намаляване на безработицата е един от конкретните ангажименти, които поех пред съгражданите си. Другият ми ангажимент е да отворим още един вход към магистрала "Тракия" в района на Кермен. Това ще оживи градчето и селата в района около него. Ще отстоявам докрай това да се случи, защото Сливен остана на 20 км от магистралата и така на практика някогашният министър на регионалното развитие от Сливен Асен Гагаузов изолира града ни от удобствата и икономическите изгоди на преминаващия трафик. Ангажирал съм се още да работя в полза на земеделците от региона. Тук е "Долината на прасковите", а за да я запазим такава, каквато е, ще настоявам субсидиите да не бъдат за декар, а на насаждение. В национален план конкретният ми ангажимент е Спешната помощ да получи статут на елемент от националната ни сигурност и да бъде напълно модернизирана.

- Искате отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Защо? И само за гражданите или и за фирмите?

- Предложението ни ще бъде отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивното подоходно облагане за физическите лица и запазване на данъците в сегашния им вид за бизнеса. Няма как и бедният, и богатият да го облагам с един и същ данък. ББЦ твърдо е решена да премахне "дянковщината" от българската икономика. В тези наши сметки влизат и инкриминирането на неплащането на здравни осигуровки. Направиха така, че да си намразим държавата. Време е тя отново да ни стане майка, а не мащеха.

- И едно общо послание се откроява "Да обърнем държавата към хората". Какво влагате в този предизборен лозунг?

- Държавата отдавна не е при хората. Тя е там при онези, които я представят сега - политиците на прехода, на задкулисието и статуквото. Там е сега. След няколко дни хората ще имат възможността да си я върнат, но само ако поискат. В каква държава ще живеем сега и в каква държава ще живеят утре нашите деца, решаваме всички ние, българските избиратели, на 5 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай