Австрия ни попари - заинати се. България с твърд отговор (ОБЗОР)

"Въздушен Шенген" е недостатъчно, категорични са политическите лидери

Австрия ни попари - заинати се. България с твърд отговор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Австрия ни попари. Заинати се за приемането ни в Шенген. Австрийският външен министър Александър Шаленберг направи изявление днес, за да поясни думите на колегата си вътрешен министър Герхард Карнер, че членство на България и Румъния в Шенген е възможно само за въздушното пространство.

Пълно приемане за България и Румъния в Шенген не е на дневен ред, отсече Шаленберг. "Някой ден да, но не сега. Не мисля, че трябва да мислим за втората стъпка, преди да сме направили първата. Сега се нуждаем от тази първа малка стъпка за летищата. Тя също е важна за икономиката, както те винаги подчертават",каза австриецът.

Шаленберг отказа да определи времева рамка за това кога Виена може да вдигне ветото си върху разширяването на Шенген, но тъй като пристигащите бежанци продължават да нарастват, решение на безизходицата около Шенген изглежда недостижимо в краткосрочен план.

"Приемането на България в т. нар. "Въздушен Шенген" е ⅔ от пътя. Следващата стъпка са сухоземните граници. Това е голямата тема в Австрия по отношение на опазването на българските граници, бежанците. Ако може Австрия да даде дата и за приемането на България по слуша, това ще е голям успех", каза днес пред БНТ директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според нея Европейският съвет, който ще се проведе в четвъртък и петък в Брюксел ще бъде още една възможност за президента на ЕК Урсула фон дер Лайен да се опита да убеди австрийските представители и най-вече канцлерът Нехамер да направят тази стъпка.

"България трябва да приеме тази отстъпка на Австрия, но не трябва да се отказва. България и Румъния трябва да продължат да настояват и за сухоземните граници и поставяне на дата през 2024 година", подчерта Чернева.

В същото време Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, предаде БТА. "Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока", каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

"Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят и допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят. Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва, обобщи той.

След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията".

Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген".

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът. По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той.

Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

Влизането само в т.нар. „въздушен Шенген” е недостатъчно за България, категорични бяха днес политическите лидери. Не е достатъчно. Не трябва да го приемаме, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Същата позиция изразиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Двамата обявиха, че ще настояват България да получи дата за отваряне на сухопътните граници за разширяването на Шенгенското пространство.


Бойко Борисов обвърза приемането на България в Шенген и с премахването на таксата за транзитирания през България руски газ: "Доста сме близо до Шенген. Всякакви варианти, като таксата, които да ни спънат в последния момент, решихме да приложим Европейския подход", уточни той.

"Позицията ни и в момента е, че очакваме да се присъединим към Шенген изцяло - по сухопътен и въздушен път, отговаряме на критериите. Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да било условия, защото това означава, че говори от името на всички държави в ЕС, без да има мандат. Аз не мисля, че която и да е държава има мандат от ЕП, ЕК да поставя условия, които стоят извън критериите за членство в Шенген", коментира австрийската идея председателят на Народното събрание Росен Желязков.

 „Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение“, заяви от своя страна премиерът Николай Денков. „В момента продължаваме да настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори. Срещите продължават“, допълни министър-председателят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
lonexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи
Хитряга
преди 4 месеца

Сега ми светна защо им е на австрийците въздушен Шенген. Много просто - товарят един самолет с мигранти от Виена и ги стоварват в България, където вече няма граничен контрол поради уж-Шенгена и ние тук да се оправяме. НЯМА ДА СТАНЕ! ТЕ СА ДОШЛИ В БОГАТАТА ВИ ДЪРЖАВА И НЕ ИСКАТ БЕДНАТА БЪЛГАРИЯ. А защо напускат държавите си и защо нашата държава е бедна - нека си отговорят сами. Стига унижение!

Откажи