Събота,

Аврамопулос: България трябва да се присъедини към Шенген

От: Администратор -
1827
Аврамопулос: България трябва да се присъедини към Шенген
A
A
A

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев поиска от комисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос гаранции, че България може да разчита на европейска помощ, ако Турция не изпълни ангажиментите си спрямо споразумението с Европейския съюз относно миграцията от март т.г. Това стана по време на обмяна на мнения с комисар Аврамопулос в рамките на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. По време на дискусията бяха обсъдени предизвикателствата пред европейската сигурност като миграция и тероризъм, както и последните законодателни предложения в тези сфери.

Емил Радев отбеляза поредното изявление на министър председателят на Турция, че страната няма да промени анти-терористичния си закон дори и за визова либерализация, което поставя под въпрос цялото споразумение между ЕС и Турция относно миграцията. Поради тази причина българският евродепутат отправи запитване дали Европейската комисия работи по план Б в случай, че споразумението пропадне и Турция спре да изпълнява своите ангажименти. Той поиска от комисар Аврамопулос да обясни каква подкрепа ще бъде оказана на държавите по външните европейски граници като България и Гърция, ако стотици хиляди сирийски бежанци се отправят към Европа в следствие на неизпълнение на споразумението.

Освен това Емил Радев настоя за повече споделяне на информация между службите за сигурност в Европейския съюз с оглед на предотвратяването на терористични удари в ЕС.

Не на последно място, Емил Радев отново защити тезата, че приемането на България в Шенген ще направи ЕС по-сигурен, защото страната ни ще получи пълен достъп до информационните системи в сферата на правоохраняването, което също така ще направи борбата срещу организираната престъпност и тероризма по-ефективна.

В отговор комисар Аврамопулос препотвърди многократно заявяваната подкрепа на Европейската комисия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, като напомни на Съвета, че той е институцията, която трябва да одобри членството на двете страни в зоната на свободно движение. Той допълни, че подходящото използване на шенгенските инструменти допринася към европейската сигурност и определи европейската сигурност като сигурността на всяка една държава-членка. Заедно с това, комисар Димитрис Аврамопулос настоя за свързване и съвместимост на информационните системи в сферата на правоохраняването.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички