Атидже Вели с мерки за намаляване на бедността при жените

Рискът от изпадане в бедност и социално изключване е по-голям за жените, отколкото при мъжете

Атидже Вели с мерки за намаляване на бедността при жените | StandartNews.com

Само няколко дни преди празника на жените 8 март работата на евродепутата от ДПС/”Обнови Европа” Атидже Вели по доклада за “Борба с бедността при жените” завърши успешно. Становището на Комисията по заетост и социални въпроси, по което тя бе докладчик на групата „Обнови Европа”, бе гласувано и прието с голямо мнозинство.

Данните сочат, че рискът от изпадане в бедност и социално изключване е по-голям за жените, отколкото при мъжете. Въпросът с елиминирането на бедността е от огромно значение за всички и несъмнено действия са нужни днес за по-добро бъдеще.

„Силно вярвам, че инвестирането в политики, които подкрепят жените, рефлектира и върху условията на живот на техните семейства, особено на децата. Това ни дава още една основателна причина да работим в посока за постигане на общество, в което има равенство и няма бедност”, каза Атидже Вели. Тя съобщи няколко акцента от доклада си:

  • Призоваваме ЕК и държавите членки да създадат повече възможности за заетостта на жените и обучението им през цял живот;
  • Настояваме да се разработят мерки, с които да се намалят разликите в заетостта, заплащането и пенсиите между половете;
  • Акцентираме върху огромното значение на Европейските фондове в социалната сфера и призоваваме държавите членки да се възползват максимално от тях, като целят създаване на работни места без полова дискриминация и намиране на баланс между професионалния и личния живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай