Атанасова: Андреева няма право да иска оставката на Цеков

Атанасова: Андреева няма право да иска оставката на Цеков | StandartNews.com

София. Поисканата оставка на управителя на НЗОК от министъра на здравеопазването е поредната проява на Таня Андреева на ярка некомпетентност. Това заяви за „Фокус" ексминистърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Ако някога е чела Закона за здравното осигурявано (ЗЗО), не би следвало изобщо да коментира или тя да иска оставката на управителя на НЗОК. Тъй като предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание, а Таня Андреева не е народен представител, за да прави такива предложения, и то при някои условия. Условията са – ако има влязла в сила присъда за умишлено нарушение от общ характер, ако е установен конфликт на интереси, ако има системно нарушаване на задълженията му като управител, ако има невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от 3 месеца, ако е мъртъв или ако си подаде оставката. Нито едно от тези, предвидени в закона, обстоятелства не е налице.

Тоест министърът изобщо не може да прави такива изявления дали иска или не иска оставката на някого, защото няма правна възможност, съгласно Закона за здравното осигуряване, да го направи. Аз бих я посъветвала, тъй като в нейния екип има хора, които са били управители на НЗОК, какъвто е зам.-министър Бойко Пенков, да се допита до него, до юристите в министерството и до компетентни хора. Защото е очевадно, че тя не може да борави с правна материя, че не е чела Закона за здравното осигуряване. И когато за в бъдеще прави такива коментари, да дава думата на хора, които могат и да разсъждават по такава тематика, могат и да правят обосновани изказвания", обясни Атанасова. „За мен освен това, че д-р Пламен Цеков е избран за управител на НЗОК по време на мандата на ГЕРБ и че е бил редови член на ГЕРБ, няма никаква друга обективна причина да се иска неговата оставка", добави Десислава Атанасова.

Тя обясни,че съгласно ЗЗО се прави отчет всяка година пред Народното събрание от управителя на НЗОК за изпълнението на бюджета и за дейността на касата от предходната година. „Когато този отчет бъде представен и ако някой установи, че в оперативна дейност на НЗОК има нарушения, тогава може този въпрос да се обсъжда в Народното събрание. Но Таня Андреева е министър на здравеопазването и няма такива правомощия", допълни Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай