Атанасов каза тежката си дума за Паметника на съветската армия

Това не е паметник. Това е инструмент на съветската пропаганда

Атанасов каза тежката си дума за Паметника на съветската армия | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Премахването на Паметника на Съветската армия е демонтаж на една историческа лъжа. Това обяви в интервю за БНТ лидерът на ДСБ и депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов.

Аз лично 33 години чакам да се махне този тотем на комунизма. Неслучайно е наречен МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия и е важно да се припомнят историческите истини, защото когато аз бях ученик ни учиха, че Съветският съюз ни е освободил, припомни Атанасов.

"А защо трябва да има референдум питам аз? След като окупацията на България е довела на власт комунистическата партия, която за благодарност на тези, които са я довели на власт им е строила такива паметници. На територията на България няма нито един загинал войник от Червената армия", категоричен бе той.

"Това не е паметник. Това е инструмент на съветската пропаганда, използвана от сателита им - комунистическата партия. Трябва да пренапишем тази история, защото това, което ни обясняваха през тези 45 години не е вярно", посочи Атанасов.

Депутатът припомни още, че след 9 септември 1944 г. България е имала трима министър-председатели със съветско гражданство - Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков. "Идвайки си в България те се отказват от съветското си гражданство", каза още Атанасов.

По този повод той отклони отговора на въпроса дали ДСБ са инициатори на текстовете за двойното гражданство в Конституцията, но заяви, че напълно подкрепят идеята.

Калин Стоянов ще бъде вътрешният министър до ротацията, декларира Атанасов. Премиерът Николай Денков поиска оставката на Стоянов в средата на ноември, заради погрома в центъра на София след протеста срещу БФС. Лидерите на другите формации от некоалицията обаче подкрепиха действията на вътрешното министерство и в крайна сметка управляващите не стигаха до единна позиция за необходимостта от оставка на вътрешния министър.

"За идеята за оставката на министър Калин Стоянов няма подкрепа. През последните седмици МВР е флагман в покриване критериите за Шенген и това трябва да бъде отчетено. Грешките при охраната на този протест, ще станат известни при работата на Комисията, която аз оглавявам. До ротацията това ще е вътрешният министър. След това Мария Габриел и Николай Денков ще решат", каза Атанас Атанасов.

Той съобщи, че тази седмица ще бъдат отменени таксите за транзита на руския газ. "Русия трябва да ни плаща такси за пренос, а не Сърбия и Унгария. Ние тази седмица ще отменим тези такси, няма никакъв проблем, за да можем да постигнем по-голямата национална цел", категоричен е Атанасов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
RENI
преди 4 месеца

Ti pak kakwo razbirash

Откажи
RENI
преди 4 месеца

Ti pak kakwo razbirash

Откажи