Аталай към Кирил Петков: Откъснете си опашката от кръга "Капитал"

Мнозинството спъва законопроекта на ДПС, осигуряващ 3 млрд. лв. приходи от необоснованата печалта на производители на ток от ВЕИ

Аталай към Кирил Петков: Откъснете си опашката от кръга "Капитал" | StandartNews.com

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") все още не е внесъл доклада по проектозакона на ДПС, осигуряващ 3 млрд. лв. приходи от необоснованата печалта на производители на ток от ВЕИ. Той бе внесен от народния представител на ДПС Рамадан Аталай,зам.-председател на енергийната комисия в НС.

С него необоснованата печална се преразпределя в помощ на общини, детски градини, училища, старчески домове. Проектът помага за спиране ръста на инфлацията.  

Не знам защо председателят на Комисията не е внесъл доклада. Но разберете, че днес, ако бяхте внесли този законопроект, за април месец щяха да бъдат начислени около 500 млн. лв., които щяха да влязат в фонда за електроенергийна сигурност чрез които щяхте да помогнете и на детските градини, на училищата и на крайния потребител, заяви Аталай в процедура от парламентарната трибуна.

В дневния ред на обществото сигурно са и част от тези точки, които днес присъстват в дневния ред за работа на Народното събрание. Но, сетивата ви, чувствителността ви към онова, което очаква обществото от вас, много бързо се притъпиха, допълни народният представител от ДПС.

Предложихме ви решение още през февруари, свързано с това да намалим колкото се може натиска на галопиращата инфлация. При решение на НС не е необходимо нито доклад от комисията, нито нищо. Но вие не го внесохте в зала. Предложих ви законопроект, с който ви помагаме, разрешаваме ви около 3 млрд. лв. да се съберат от необоснованите печалби, които зелената енергия, АЕЦ и Националната електрическа компания трупат от гърба на населението, каза Аталай. И попита защо председателят на Комисията не е внесъл доклада по закона.

Отправихме послания от тук към министър-председателя да си откъснете опашката от „Капитал“, от зеленото производство, от зелената енергия, заяви Рамадан Аталай.

Комисията по конкуренция от Европейския съюз, само тук след 1 месец ще изисква тези 500 млн. обратно да ги върне държавата. Защото няма нотификация за необоснованата печалба, която получават онези производители на зелена енергия с преференциалните цени, обясни енергийният експерт на ДПС.

Един път няма да вземете от зелената енергия и втория път държавата ще плати 366 млн. наказание. Аз не знам кое е по-важното за дневния ред, г-н председател. Виждам, че ми изтече времето, дано вашето време не изтече по-бързо, обобщи Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай