Аталай: Има буфери в помощ на енергийно бедните

Политикът от ДПС каза какъв трябва да е следващият президент

Аталай: Има буфери в помощ на енергийно бедните | StandartNews.com
  • Политикът от ДПС каза какъв трябва да е следващият президент

„Служебното правителство не предприема действия, за да излезе енергетиката от кризата с тока. То трябва в спешен порядък да реши проблема с търговете, да се сключат дългосрочни договори, да се приложи зеленият пакет, производителите на едро да не излизат все още на свободния пазар... Енергетиката не получава онази политическа подкрепа, с която може да работи на пазарен принцип“. Това заяви пред БНР Рамадан Аталай, който като депутат от ДПС част от комисията по енергетика в три парламента.

Според него липсата на дългосрочната визия за развитието на енергетиката не е проблем на служебното правителство, но то е трябвало досега да влезе в законови рамки, които да са влезли в Народното събрание, за да се успокои пазарът.

„Апокалипсис няма да се случи, има достатъчно буфери, които държавата може да поеме за енергийно бедните. Има възможности за помощи за енергийно бедните“, каза Аталай. И допълни: „Енергетиката ни има достатъчно мощности, имаме възможност да реагираме адекватно за производството и потреблението на електроенергията. Не може политическите лица да се намесват в течащи процедури - конкурси, търгове, а после да се пишат, че са герои“.

Оперативното бюро на ДПС предстои да реши кой ще бъде номиниран от движението за кандидат-президент, коментира още Рамадан Аталай.

"Смятаме, че президентската институция е сериозна. Необходим ни е президент, който ще бъде балансьор, президент, който ще обединява нацията, ще представя България на необходимото равнище и ще спазва всички закони и Конституцията на страната", заяви Аталай, който е и член на Централното оперативно бюро на ДПС.

Според него в тези критерии едва ли ще могат да се впишат толкова много кандидати колкото кандидатите за министри или премиери.

"В политиката има принцип на изгарянето. Ние не бягаме от това, че някой може да бъде омаскарен, ако името му бъде съобщено по-рано. Но, според този принцип на изгаряне ако едно име излезе в политическото пространство преди да е обявено от съответната политическа партия, този човек няма да е този кандидат", обясни още Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай