Атака style и в Света гора

Крещеше "Оставка" като скот, викаше ми палячо, разказа Павел Шопов

Атака style и в Света гора | StandartNews.com

Скандал помрачи поклонническо пътуване до Атон за Димитровден. Хулиганска проява на мирянин прерасна в политически скандал, а за зрителите остава само горчивият привкус.
--------------------------------
24 депутати от всички групи пътуваха до Света гора за Димитровден. На път за манастира обаче група бг поклонници викали по депутатите "Оставка". На връщане към "светската" територия - на ферибота, историята се повторила. Този път с друг наш поклонник - Светлозар Стоянов, който започнал да вика "Оставка" по депутатите. Гневът му първоначално бил насочен към Павел Шопов от "Атака" - явно е бил най-разпознаваемият сред другите лица на парламента. Един от депутатите - Станислав Иванов от ГЕРБ, разказа как Светлозар снимал с камера и викал по Шопов.

Но провокация не е имало от нито една от страните. Депутати от БСП пък се възмутиха, че българин се държи по този начин на свято място като Атон, още повече, че е студент по богословие - както станало ясно по-късно. Партия "Атака" излезе с декларация, че след като са се провалили многобройните опити за дестабилизация на държавата, организирани от ГЕРБ провокатори не се посвенили да политизират и осквернят светата територия. Депутатът Иванов обаче отрече да познава поклонника, както и че партията стои зад скандала.

Самият Шопов разказа пред "Стандарт", че на връщане на кораба разговарял със заместник-консула на исторически теми. "Беше много интересен разговор. Изведнъж чух някой да крещи "Оставка, оставка". Погледнах - едно озверено лице на 2-3 м от мен. Който неистово крещеше, просто скотски. Казах му "Ей, стига, ти нормален ли си - на това свято място да правиш изпълнения", и продължих да си говоря", спомни си националистът. Опонентът му го обиждал, че очите му били червени, значи бил алкохолик. "Какво да му обяснявам, че

цял живот не съм пил капка алкохол - хроничен конюнктивит е

не мога да го излекувам", вдигна рамене Шопов. Поискал от човека да се представи. През цялото време непознатият снимал с камера. Викнал: "Провери кой съм в интернет, аз съм известна личност". Шопов отвърнал, че няма честта да го познава. "Видя, че не може да ме предизвика, взе да ме нарича палячо. Всичко това се случва пред смаяните погледи на десетки поклонници от Сърбия, Русия, Гърция, България. Други българи на кораба се намесиха, опитаха да го вразумят - той се ръга. През цялото това време имаше една друга камера, която работеше отстрани - тя беше, така да се каже, осигуряваща мероприятието. В един момент се намесиха гърци - предполагам, че бяха от силите за сигурност", добави Шопов. И разказа, че десетки пъти е пътувал с този кораб и са му правили впечатление изключителните мерки за сигурност - заради чужденците и да не се качи жена.

Шопов отрече да е плашил човека с полиция, както разказа колегата му от ГЕРБ. Националистът предположи, че униформените на брега са били

повикани от двамата агенти от тайните служби

В ареста били извикани Шопов и Иван Иванов от БСП. Информацията на националиста е, че поклонникът заявил, че съжалява и се разкайва за извършеното. Иначе са щели да го задържат. На въпрос дали записът от камерата му е бил изтрит, Шопов каза: "Не зная. Много искам да се покаже неговият запис, защото там ще се видят детайлите, за които ви разказвам".

Шопов отрече и да е бъркал името на премиера, както твърди Станислав Иванов. Просто възрастен монах, който недочувал, го попитал кой е министър-председател на България и Шопов няколко пъти му повторил Пламен Орешарски. После монахът попитал кой е бил премиер преди него. Бойко Борисов, викнал Шопов, но духовникът го чул след няколко опита.

Пред Би Ти Ви поклонникът с камерата - Светлозар Стоянов, разказва своята версия.

С пристигането си на сушата в Уранополис бил посрещнат от гръцки полицаи. "Като стигнахме на брега, полицията направи такъв кордон, че да слязат всички, и хванаха мене", обясни Светлозар, според когото на брега са го чакали около осем униформени.

Не само аз, а и народът ще им търси отговорност

независимо къде са отишли. Когато не са поискали прошка от народа, да ходят по тези свети места. Един вид - с присъствието си да ги оскверняват и да се правим после на велики и на националисти", коментира авторът на клипа. Станислав Иванов разказва пред Би Ти Ви, че соцдепутатите Христо Монов и Иван Иванов също участвали в конфликта. "Колеги от БСП дръпнаха момчето настрани и казаха да даде материала. Той каза, че няма да го даде. Чух г-н Шопов да казва: "Сега ще те чака полиция да не избягаш?!" Това му бяха думите", спомня си депутатът от ГЕРБ.

В полицейското управление в Уранополис Светлозар е заплашен с 5 г. затвор, ако не изтрие направения запис на кораба. По думите му заплахата е дошла от Шопов. Според Светлозар българският консул бил пристрастен към депутата от "Атака". "Докато те бяха като обвинители, той беше там, азу когато останах с полицаите, него вече го нямаше, докато е бил с г-н Павел Шопов и компания. Мисля, че не трябваше да заема страна и да остане докрай с разговора ми с полицията, което не стана, добре че беше моят приятел да ми превежда с полицаите", смята Светлозар Стоянов.

Уронва се имиджът ни

Васил Вълчев, генерален консул на България в Солун

- Г-н генерален консул, какво се случи на Димитровден с българската поклонническа група, която пътува за Света гора?

- Изпратил съм подробна фактология на Министерството на външните работи и говорителя, но ще ви обясня накратко случая. На 26 октомври на пристанището в Уранополис, преди да отпътува фериботът за Света гора, група български граждани посрещнаха делегацията с призиви за оставка. Държа да отбележа, че в поклонническата група имаше представители на всички политически партии в парламента.

- Към конкретни депутати ли бяха отправени тези призиви?

- Призиви за оставка към конкретни депутати имаше на следващия ден, при връщането на делегацията от Атон към Уранополис. Тогава двама български граждани си позволиха да нарушат обществения ред, защото подобно поведение се смята за нарушение в Гърция, и започнаха да викат оставка към депутата от "Атака" Павел Шопов и депутата от БСП Иван Иванов.

- Каква бе реакцията на екипажа и на другите пасажери на ферибота?

- Случилото се бе записано от капитана в дневника на кораба като инцидент на гръцки плавателен съд. Всяка една подобна проява се санкционира по-леко в морето, защото се смята, че инструментите на държавата на кораба са ограничени.

- В такъв случай какво се случи на сушата?

- Шопов и Иванов бяха временно задържани, за да дадат устни обяснения пред гръцката полиция. Обяснения бяха снети и от българите, призоваващи за оставка. След това всички бяха освободени. Двамата депутати не са подали жалба, затова за нас, както и за гръцките власти, случаят е приключен.

- Какъв е коментарът ви за случилото се?

- Атон е свято място за православните християни и подобни инциденти са недопустими. Предупреждавам, че занапред ще има нулева толерантост към всички онези, които си позволяват подобно поведение без значение дали са депутати или граждани. В крайна сметка подобни прояви уронват авторитета на държавата ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай