Аспарухово не вярва на политиците

Гласувам, защото е демокрация, отсече студентът Хюсеин

Аспарухово не вярва на политиците | StandartNews.com

Държавата и Господ ни забравиха, сами вдигнахме Горчивата чешма, казват хората

Няма да гласувам, политиците лъжат повече от дърти цигани, казва не на шега в деня на вота Сали Мехмед. Той заедно със семейството си продължава да живее в наполовина оцелялата си къща след водната стихия във варненския квартал "Аспарухово".

Домът му е в дерето на най-пострадалата улица след пороя на 19 юни през нощта - "Горна студена". Водата и токът бяха прекъснати, а над 500 обитатели, пострадали от водния ад, бяха евакуирани оттук. Сали е категоричен, че държавата и Господ са ги забравили - него и съседите му от къщите, които багерите така и не бутнаха, поне не всичките. Според него споменът за голямата трагедия избледня и няма виновен за нея. Изкараха виновни само ромите заради къщите им в дерето, нарежда мъжът.

За да не са без вода, хората събрали кой по левче, кой по два и възстановили Горчивата чешма в махалата, която тече от 1908 г. Свличането на земна маса и тиня по време на бедствието прекъснали водоподаването й и Сали се заел с организацията чешмата им пак да текне. Сега всички отново пълнят вода от нея, перат и мият чиниите навън.

Сали бил две години на гурбет в Германия, водата разрушила къщата му, отнесла и двете коли. Всички пари отидоха в тинята, останаха белезите ми по ръцете, а те не са от писалка, казва обезверен 50-годишният мъж.

Някои политици дойдоха в първите дни след ада, поизцапаха си с кал ботушите и застанаха да ги снемат камерите, казва и съседът на Сали - Мехмед Мехмедов. Той живее на "Горна студена" 46, опънал е незаконна сергия със зарзават и продава, за да издържа внука си. 19-годишният Хюсеин е гордостта на семейството - приет е студент в Шуменския университет и учи компютърни технологии. Той има двама по-малки братя - Алпджан на 2 години и Алдин на 14 години. Децата едва оцелели във водната стихия в началото на лятото, сега родителите още оправят последиците у дома и се чудят как да свържат двата края. Социалните помощи и пакетите от БЧК бързо свършили, а се задава зима. Политици не са стъпвали дори в предизборната кампания, заобикалят ни, казва дядото Мехмед и не иска да пусне бюлетина в урната, не вярва на никого вече.

Ще гласувам, защото живеем в демокрация, категоричен е 19-годишният внук и студент Хюсеин. Така той отговаря на скептицизма на по-възрастните срещу политиците.

България затъна за нас още тук в пороя, клати глава баба Карамфилка, която продава детски дрехи. Твърди, че не са от помощите за наводнението, а подарени на внуците й от близки и роднини. Възрастната жена отказва да гласува, защото за младите няма работа в страната, а и делят хората на българи и роми. Внукът й завършил 12-и клас, кандидатствал за полицай, ама го отрязали.

Сега се препитавал с обща работа по корабите. Ромското семейство подало молба за помощи, но не са им отпуснали, твърди бабата. Според нея докато всички по улица "Горна студена" ринели калта от къщите си, от другите съседни махали, незасегнати от пороя, се редили на опашките и се обзавели. А и тировете с бяла техника я разтоварили по селата, а не в Аспарухово.

Бедствието взе най-много жертви от ада на ул. "Горна Студена" - 7 от общо 13. Водата отнесе и повечето къщи, строени в опасното дере. Въпреки евакуацията някои от обитателите им се върнаха да ги възстановяват и да живеят в тях, въпреки че нямат вода и ток. Ремонт от единия край, без да си дава сметка има ли смисъл или не, е започнала и Анка Каракашева. Тя не иска да се раздели с дома си на ул. "Горна студена" 52, където водата удави снаха й Тодорка (32) и свекърва й Магбуле (79). Жената е с два инсулта и трябва да се грижи за осиротелите без майка две деца, с които живее на квартира, осигурена от общината. Но продължава да упорства, че трябва да оправи къщата си и да се върне в нея. Сюлейман също кара вечер на свещи, но оправя къщата и двора си в долната част на злокобната улица. Дадените 850 лева за помощи стигнали да затвори с прозорци само една от стаите, другите зеят. Няма хладилник, печка, телевизор, но иска да върне дъщеря си и внуците у дома, които сега живеят на квартира. При слънчевото време в деня на изборите повечето като Сюлейман стягаха обречените на мизерия през зимата и необитаеми къщи.
Другите в махалата обсъждаха със съпричастност трагедията в Горни Лом, а жените им не забравяха да почерпят за празника Курбан Байрам - за здраве. Но по-късно и част от мърморещите отидоха да пуснат бюлетина в секциите на близкото училище "Васил Левски" или в Морската гимназия. Има по-голяма избирателна активност отколкото на евровота, похвалиха се председателите на секционните комисии там.

В центъра на Аспарухово имаше оживление. Там ритъмът на живот след бедствието отдавна се възстанови и сезонът мина спокойно. През есента общината започна да асфалтира 28 улици в квартала. В списъка са и най-пострадалите от водния ад.

Бедствието сполетя един от най-хубавите квартали през нощта на 19 юни, когато пороят помете къщи и имущество на хората, завлече коли в морето. Аспарухово даде 13 жертви, между които 4 деца - 3-годишната Жана, 6-годишният Марин, 8-годишната Зина и Стефан на 13 г. Щетите бяха изчислени за над 20 млн. лева, а само за неотложни аварийно-спасителни работи бяха необходими над 3 млн. лева. От опасните райони бяха евакуирани над 1000 души и съборени близо 70 опасни сгради и около 30 магазина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай