Армията на границата с Македония (ОБЗОР)

Армията на границата с Македония (ОБЗОР) | StandartNews.com

България е взела всички необходими мерки по границата си с Македония. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, като допълни, че следи с тревога събитията в съседката ни.

ДПС, АБВ, БСП и Патриотите се обявиха за разширяване на ЕС

90 000 с български паспорти може да се върнат, отваряме пунктове на браздата

Армията и спецотрядът срещу тероризма са на границата с Македония. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на блицконтрол в парламента вчера. И допълни: "Българското правителство следи с тревога събитията".

"В неделя е ключова дата за Македония, когато се готви митинг", каза още министър-председателят. На 17 май опозицията в съседната държава е насрочила грандиозен митинг срещу управлението на Никола Груевски. Борисов заяви, че в момента се провеждат учения на българската армия и нейните специални части със Специализирания отряд за борба с тероризма. "Такива занятия и преди са се играли и са за залавяне на терористични групи. Това върви като подготовка", каза премиерът. "Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже, ако нещата в Македония отидат на зле", предупреди Борисов. В пълна готовност са и граничните ни пунктове, съобщи още премиерът. "Тези, които са с български паспорти, около 90 000 български граждани с български паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза трябва да имаме готовност", отбеляза Борисов.

По-рано през деня от ДПС, БСП и Патриотичния фронт настояха България да изрази единна позиция за разширяването на ЕС към Западните Балкани. И страната ни да не подкрепя спирането на разширяването на Съюза. "Ако Западните Балкани се оставят да стоят в сивата зона между Изтока и Запада, ще бъдат обект на провокации от вътрешни и външни фактори. Проблемът в Македония е проблем и на България, и на ЕС", заяви в специална декларация председателят на ДПС Лютви Местан.
"България не трябва да гледа на членството на Западните Балкани като на криворазбран национален интерес. Тази перспектива на еврочленството трябва да стои пред младите общества на демокрациите. Целият този процес България трябва да съблюдава интересите и на българските малцинства в Македония", посочи още Местан. "Цялостният процес в Македония в последните месеци и седмици и случилото се в Куманово трябва да бъдат разглеждани в по-широк контекст. Не трябва да се съгласяваме с установяването на мораториум върху разширението на ЕС", заяви от парламентарната трибуна и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. "Днес правителството в Скопие трябва да знае, че най-прекият път към Брюксел минава не през Белград, Прищина, Тирана, или още по-малко - Анкара, а през София", каза и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

От АБВ призоваха президента Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата в Македония. "ЕС, неговите институции и държавите членки да приложат ефикасни инструменти за решаване на проблемите на Република Македония, преди всичко като потвърдят нееднозначно политиката на разширяване на Съюза", подчерта и ген. Михо Михов. От АБВ настояват да се очертае "конкретна и реалистична перспектива на интеграцията на страните от Западните Балкани".

Могерини идва за имигрантите

Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини пристига в България идния месец заради ситуацията с бежанците. Това заяви вчера в парламента премиерът Бойко Борисов. След броени дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще проведе среща в София с колегите си министри от Гърция и Турция, посочи още министър-председателят. Сравнително по-малък е миграционният натиск на българската граница, каза Борисов по повод на питане на Росен Петров от Български демократичен център. "Трагедиите в Средиземно море събудиха и състраданието, и вниманието на ЕК.

Действително има резултат. Беше взето решение да се увеличат тройно парите по тази тема - около 120-130 млн. евро стигнаха. В тази посока се действа", каза още премиерът. И допълни, че на границата ни миграционният натиск е по-малък. "Вчера имаме 500 души, които са се върнали обратно по собствено желание", допълни Борисов. По-късно вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че към момента временното съоръжение на българо-турската граница няма алтернатива за опазването на границата. "Това е ангажимент, който поехме, и едно решение, което изключително много ще облекчи състоянието", каза вътрешният ни министър. По думите й правителството прави всичко възможно, за да се облекчат всички етапи, които предхождат самото изграждане и активните строителни действия да започнат възможно най-рано. Бъчварова коментира, че в момента са в процес на остойностяване на съоръжението, а все още не е приключила и работата по проектирането. "Общ е интересът, особено на правителството, то да бъде изградено и неговата стойност да бъде приемлива за всички нас. Очаквам до края на годината да има резултат", каза Бъчварова.

Благоевградски кръчмари искат келнери от Скопие

Остър недостиг на бармани и сервитьори изпитват ресторантьорите в Благоевград. Местната браншова организация има нужда от поне 300 обучени и квалифицирани кадри. През летния сезон в областния център отварят и десетки открити барове и липсата на обслужващ персонал е още по-голяма. В момента няма заведение, което да не търси работна ръка, а собствениците са отчаяни. Оказва се, че студентите, които са основните кадри в бранша, през тези месеци напускат града и се прибират по родните места. Други пък предпочитат да отидат да работят в морските курорти, тъй като там заплащането е по-добро. "Трябва да се помисли за внос на работна ръка от страни, които не са в Европейския съюз. Спокойно можем да внасяме персонал от Сърбия и Македония. Има интерес, но за да извадиш на един майстор на сръбска скара работна виза, трябва да се плати около 2000 евро, което е сериозен разход. Трябва да се облекчи този режим, защото бизнесът има нужда от работници", категорични са от Асоциацията на ресторантьорите в Благоевград. Някои от собствениците на заведения вече търсят работници от съседните общини, като покриват разходите по пътуването на персонала. Средната заплата за келнер в областния център е между 450 и 500 лева, готвачите взимат между 700 и 800 лева.

В ЕС: Квоти за бежанците

Разселване на 20 000 души във всяка страна, предложи съюзът

Европейската комисия предложи квота от 20 000 места в ЕС за разселването на бежанци в страните членки на Съюза. Тази схема предвижда бежанците, които сега са концентрирани в държави в Южна Европа като България, да бъдат прехвърлени в други държави членки на ЕС. "Нито една страна не бива да бъде оставена сама да се справя с огромния мигрантски натиск", написа в акаунта си в Туитър президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер след приемането на предложенията за квотите. Става дума за имигранти, които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа. Комисията предлага за пръв път да бъде задействан механизмът за извънредни ситуации по силата на чл. 78 от договора за ЕС, за да се помогне на страните от Общността, в които има внезапен прилив на бежанци. До края на месеца ЕК ще предложи и точен механизъм за временното разселване на бежанците. Спешният план за по-равномерно разпределяне на мигрантите между страните от ЕС идва в отговор на бежанските трагедии в Лампедуза. Мерките включват утрояване на капацитета и активите за съвместните операции на Frontex "Тритон" и "Посейдон" през 2015 и 2016 г., съобщи news.bg. Комисията е приела коригиращ бюджет за 2015 г., за да се осигурят необходимите средства - общо 89 милиона евро, включително 57 милиона евро за фонд "Убежище, миграция и интеграция" и 5 милиона спешно финансиране по линия на фонд "Вътрешна сигурност" за страните на първа линия, а до края на май ще бъде представен и новият оперативен план "Тритон"; Предвижда се и операция за унищожаването на мрежите на каналджиите и за борба с трафика на хора в Средиземноморието. От ЕК е одобрена и нова политика за законната миграция чрез модернизиране на схемата "синя карта" - за имигрантите, които търсят работа в ЕС. Според Лисабонския договор, Великобритания, Дания и Ирландия имат право на неучастие в разпределение на бежанските квоти. В определянето им се взема предвид 40 на сто от размера на брутния вътрешен продукт на приемащата държава от ЕС, 40% - численост на населението, 10% - брой на получените молби за убежище от последните 4 години и 10% - равнището на безработицата.

Процентното разпределение на бежанците по отделните държави ще изглежда така:

Германия - 18.42%
Франция - 14.17%
Италия - 11.84%
Испания - >10%
Швеция - 3%
България - 1.25%

15 000 "висящи" за БГ гражданство

15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата на необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам. правосъдният министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, съобщи БГНЕС. Преобладаващата част от тях - над 10 000, са молители, които живеят в Македония, има известна част от Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Молдова. Съветът по гражданството, след решение на Комисията за защита на личните данни, а и след становището на Върховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, в които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не е достатъчно основание да се приема, че български произход е налице. "До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2000-3000 документи вече са приложени към тях", каза Петков.

Попоски разказа на Митов за реформите

Външният министър Даниел Митов разговаря вчера с македонския си колега Никола Попоски по време на срещата на външните министри на страните членки на НАТО, която се провеждаше в Анталия. Никола Попоски информира българския си колега за актуалната ситуация в Македония и изрази надежда, че оставките в правителството на министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и на директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване ще успокоят и стабилизират политическата обстановка в страната. От своя страна Митов още веднъж подчерта, че е необходимо изясняване на обстоятелствата около случилото се в Куманово. По отношение на политическата криза в Македония българският първи дипломат подчерта, че е нужно да бъде възобновен диалогът между управляващи и опозицията. Има спешна необходимост от възстановяване на доверието в институциите и на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната. От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир, допълни той.

Кюстендил готови да приемат бежанци

Кабинетът има план за действие заради кризата в Македония, но в момента не се налага той да бъде задействан. Това съобщи областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Кметът на града Петър Паунов пък допълни, че общината винаги е готова да приеме хора в нужда. "Предупреждавали сме това противопоставяне в Македония до какво ще доведе. Имаме партньорство с много от общините там, изключително сериозни връзки", каза още Паунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай