Антон Кутев защити партийните субсидии

Държавното финансиране гарантира независимост, смята червеният депутат

Антон Кутев защити партийните субсидии | StandartNews.com

София. "Партиите са инфраструктурата на демокрацията, ние не можем без тях." Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев по време на дебат за финансирането на политическите партии в студиото на ТВ 7. По думите на Антон Кутев въпросът оттук нататък е дали партиите трябва да бъдат финансирани както всяка друга инфраструктура в държавата, защото са полезни за страната и хората, или трябва да бъдат оставени да се финансират сами.

Според Кутев вторият вариант е много по-лош, тъй като води до зависимости и натиск върху партийните структури. „Разбира се ние можем да им кажем: Взимайте си даренията откъдето си искате и се оправяйте сами, събирайте си членски внос, събирайте си дарения. Резултатът от цялата тази работа обаче ще бъде, че партиите ще станат в огромна степен зависими от бизнеса", категоричен е Антон Кутев.

Той даде пример с Алфатар, където за издръжката на структурата на партията са необходими 2000-3000 лв. „За 7-те общини това са 20 000 лв. Мога ли аз да отида при първия голям бизнесмен и да му кажа: Я ми дай 30 000 лева тази година. Той най-вероятно ще ми ги даде, но проблемът оттук нататък е, че моментът в който дойде реденето на листите за общински съветници бизнесменът ще каже – първо, трето и пето място за моите хора и тогава през партиите в тези избирателни органи ще влизат не хората, които по някакъв начин отговарят пред партията, а които отговарят пред съответния бизнес. Никой не печели от това!", категоричен беше Антон Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай