Четвъртък,

Ангел Найденов назова оживелия кошмар за БСП

От: СТАНДАРТ -
1359
Ангел Найденов назова оживелия кошмар за БСП
A
A
A

Бившият военен министър Ангел Найденов, бивш говорител на БСП, назова най-големия кошмар на соцпартията, който днес е оживял – да управлява, когато има противопоставяне между Русия и НАТО. БСП се притесни от думата санкции в парламентарната декларация, осъждаща войната в Украйна, и не гласува част от текста.

„Тази ситуация е един своеобразен оживял кошмар за БСП. Да трябва да вземат решения, когато има противопоставяне между Русия и НАТО, особено когато са в управление, е кошмар за тях“, подчерта Найденов в  интервю за бТВ.

Найденов призна, че му е „неудобно“ да се опитва да коментира нежеланието на сегашния министър на отбраната Стефан Янев да използва думата „война“, а и „известните колебания“ по въпроса с батальонната група на НАТО у нас. Според него реториката е такава заради разделението в българското общество по оста НАТО-Русия, но и заради сложната ситуация вътре в БСП.

Може да се предположи, че Украйна ще бъде лишена от излаз на Черно и Азовско море, като тези територии ще станат част от друго псевдодържавно образувание или ще са в рамките на една федеративна Украйна, заяви още  бившият военен министър.

По думите му не се коментира достатъчно и овладяването на Змийския остров – 17 квадратни километра земя, която контролира влизането на кораби в Одеса и Херсон. Той стана известен с решимостта на дузината охраняващи го украински войници да не се предават, въпреки заплахата от смъртоносен обстрел от руски боен кораб.

Там обаче могат и да се разположат ракети, които са в състояние да поразят всичко около разположеното само на 45 км румънско пристанище Солина, стана ясно от думите на Найденов. „В шелфа на острова има залежи на петрол и газ. Има 70 млрд. кубически метра природен газ – това е годишната консумация на България за 20 години“, отбеляза още бившият министър.

Според него Черно море върви към милитаризация и очакването е тази година туристическият сезон в резултат да бъде слаб.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички