Андрей Райчев: Каквото и да е мислил Борисов, вече не го мисли

Коментар за оповестяването на Габриел за премиер

Андрей Райчев: Каквото и да е мислил Борисов, вече не го мисли | StandartNews.com

Партиите осъзнават безсмислието да се явяват на избори и това е главната причина да се образува стабилност. И обратното - електоратът е стабилен в своето противоречие. Ние сме се разделили на 5-6 групи, средни и малки, но електоратът е стабилен и политиците се научиха да съответстват на тази стабилност. В този смисъл имаме някакъв напредък. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Андрей Райчев.

Според него кабинетът "Денков-Габриел" печели време.

"Никой не го харесва обаче - нито ПП го харесва, нито ДБ и ГЕРБ, нито пък и ДПС го харесва. Но така или иначе той е необходим и политиците осъзнават това и държат тази ситуация, и печелят време до президентските избори в Съединените щати, до есента", смята Райчев.

Той отбеляза, че не е изненадан от факта, че Бойко Борисов за пръв път е заявил, че ротацията ще бъде с Мария Габриел.

"Досега той не беше потвърждавал това. Това е изначална позиция, но някак си се заобикаляше въпроса, като може би е мислил за промяна.

Но така или иначе каквото й да е мислил, вече не го мисли.

Това правителство няма никакви, освен геополитически основания да съществува.  Събраха се само заради войната, а по-късно двете войни. Какво други ги събира? Нищо".

Социологът бе категоричен, че предизвикателствата пред властовата конструкция, които предстоят са външни: "Гледайте войната в Украйна, гледайте войната в Израел. Това са двете неща, които са важни за света, наистина много важни. И от които ще зависи всичко

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай