Андрей Райчев: Два варианта за мандата на БСП

40 на сто вероятност да имаме правителство, казва политологът Андрей Райчев в специално интервю за "Стандарт"

Андрей Райчев: Два варианта за мандата на БСП | StandartNews.com
  • 40 на сто вероятност да имаме правителство, казва политологът Андрей Райчев в специално интервю за "Стандарт"
  • Може да изскочат нови играчи от служебните министри

- Господин Райчев, според Вас дали ще има правителство след третия опит и зависи ли това от решението на президента на кого ще бъде връчен мандатът?

- Тук се крият няколко въпроса - ако говорим за мандата, вече е ясно - той отива при БСП. Това е напълно обяснимо - на президента в момента му предстоят избори и той не може да обиди или засегне партията, която го е издигнала за първия му мандат. Въпросът е какво ще направи госпожа Корнелия Нинова с мандата. Тук има два възможни подхода. Единият е тя да направи демонстрация, подобна на ГЕРБ - ето как бих управлявала аз, тоест да представи вариант за кабинет и да върне мандата. Това не вярвам, че ще го направи, но го казвам като вариант. Второто е, че ще направи реален опит. Първото и най-трудното тук означава, да се намери човек, приемлив за Слави Трифонов. Но и такъв, който да може да изнесе диалога между него, БСП и трите опозиционни партии. Големият въпрос е кой, а задачата на госпожа Нинова, ако тя не иска да прави демонстрации, е да намери този човек. А аз съм сигурен, че тя иска да реши задачата. В тази последна криза тя може би се държа най-сполучливо не от гледна точка на това, как ние с Вас я оценяваме, а от гледна точка на това, как я оцениха останалите.

Този път Корнелия се държа много гъвкаво

и пластично - необичайно за нея самата, която винаги е била упреквана, че е прекалено остра. С това тя си вдигна цената в очите на своите партньори, така че след известно време дори десните казаха, че биха могли да приемат неин мандат. За нея би било огромен успех да доложи на своята партия, че в неин мандат, с нейната дипломация се е случило нещо подобно. Защото на БСП главният проблем е този, който е отскоро на ГЕРБ - изолацията. Никой не иска да играе с тях, обиждат ги и така нататък. Това би направило голяма крачка и би решило главния въпрос на червените - изолацията. Затова мисля, че тя ще направи опит, друг е въпросът дари този опит ще бъде успешен. Между нея и въпросния успех има само едно добре подбрано име.

- Лично Вие смятате ли, че ще имаме правителство, или тръгваме към нови избори?

- 40 на 60. Тоест 40 на сто залагам, че ще имаме, а 60 на сто, че няма да имаме. Но все пак 40 на сто вероятност е добър шанс.

- От друга страна, хората вече са изморени от избори, особено при нов пик на пандемията, как това ще се отрази на избирателната активност?

- Бих казал, че хората не са изморени, а отвратени и възмутени. Те си казват "За какво ви избираме, като не може да направите и това". Това, за което говорите, евентуален отлив, може да има, ако не се появи нов играч, но

ако има нови играчи, те могат да оберат вота на недоволните

 - Като че ли не се виждат нови играчи...

- Не забравяйте, че някои от министрите в служебния кабинет са силно харесвани, особено икономическият екип.

- Как ще се отразят  едни нови избори на Слави и ГЕРБ?

- Според мен не е еднаква ситуацията. ГЕРБ, които от десет години ни управляваха, в последната година са в ситуация, в която не могат да сформират дори екипажа на лодката, камо ли накъде тя би тръгнала.От друга страна, Трифонов играе наистина много рисково. Този му отказ не може да е безплатен. Третият опит за сформиране на кабинет не е минал, но ако и той се провали, те ще трябва да плащат цената - няма как. Така че вероятно ще загуби някакви проценти, но това е количествената страна. А има и качествена страна - той е обявил на своите хора, че има принципни позиции, че ги отстоява. Това за мнозина от хората, които му вярват, е приятна изненада. "Те си казват "Той е първият, който отказва власт. Дават му я и той я отказва". Процесът е противоречив, но ако питате мен, може няколко процента да изгуби.

- А как ще се отразят евентуални нови избори на другите протестни партии? 

 - Няма никакво съмнение, че сините са в мобилизация. Те се почувстваха силни, четвърта сила са, а говорят като първа сила. Слави Трифонов мълчи, ГЕРБ не говори и в това пространство най-много се чува техният глас. Така че може да очакват повече проценти, но колкото и да пораснат,

ДБ няма да пораснат до вземане на властта

само до няколко депутати повече. И рано или късно трябва да се обърнат към мисълта с кого могат да преговарят.

Не с тия не можем, онези за комунисти и така нататък, което сме го слушали. Техният проблем ще е по-сложен, след като изтече падежът. Те изпадат в ситуация, ако някой им предложи нещо, да кажат "Ние харесваме самото предложение, но не харесваме теб и затова не го приемаме". Все едно да получиш един красив букет и да кажеш "Да, букетът е много хубав, но понеже го носи Пешо, а не Тошо, аз го връщам". Това е отблъскващо за хората и е типична за тях капризна поза, която много често заемат.

А най-малката партия "Изправи се БГ! Ние идваме" вместо да е най-пластична, най-много предложения да има, да са най-усмихнатите и най-компромисните,

ИБНИ се оказаха изворът на най-тежките обиди и обвинения

нарекоха председателя на Народното събрание "болонка". В момента режат клона, на който седят, вместо да завоюват нови клони.

- Кой би бил по-добрият избор - избори две в едно или отделни избори за президент и парламент?

- Ако избори две в едно доведат до провал на изборите, тогава може да стане най-опасно - да останем без парламент и без президент. Това е много опасна ситуация, дето се казва, можем да ходим на Оборище да основаваме отново България. Но за този много лош сценарий е малка вероятността. Ако има в няколко поредни тура парламентарни, това не е толкова опасно, но също е лошо. Ако на следващите парламентарни избори избирателната активност колабира и около само милион - милион и половина отидат до урните, ние ще получим един почти случаен резултат. А това означава много слаба власт, което е лошо за държавата.              

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай