Андрей Гюров с първи думи след номинацията за БНБ

Липсата на единна кандидатура на управляващата коалиция не е знак за противоречия, каза Станислав Балабанов

Андрей Гюров с първи думи след номинацията за БНБ | StandartNews.com

Най-малко две номинации се очертават за нов управител на БНБ преди изтичането на новия краен срок в 18 часа днес, 23 март.

„Продължаваме промяната“ предлага председателя на своята парламентарна група Андрей Гюров, а „Има такъв народ“ – депутата Любомир Каримански, който е председател на бюджетната комисия на Народното събрание.

Андрей Гюров потвърди, че е кандидат за управител на БНБ. Номинацията му е била обсъдена на коалиционен съвет, продължил до късно вечерта вчера. Той отрече да има противоречия в коалицията заради липсата на обща номинация на партньорите в управлението.

„Противоречия няма, има нормални дискусии, както сме показвали досега във всички решения. Моето име е една от номинациите, които се обсъждат в момента“, каза Гюров, цитира БНР.

Липсата на единна кандидатура на управляващата коалиция не е знак за противоречия, коментира и депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

„Ако има въобще знак, това означава, че коалицията действа по абсолютно прозрачен и демократичен начин. Да повторя – напрежение в коалицията няма, задкулисни договорки няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят наш кандидат. Няма и новосформирана коалиция между „Има такъм народ“, ТЕРБ и ДПС. Няма място за притеснение, няма трусове в коалицията, всичко е народ“, каза Балабанов.

От своя страна председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов призна за напрежение в управляващата коалиция заради липсата на единна кандидатура.

„В момента може да има напрежение. Ако не си извадим изводите предварително, това накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в криза. Съвсем сериозно искам да го кажа това. Ако няма единна кандидатура и в крайна сметка се окаже, че бъде избран гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, това ще бъде криза.“

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че ако управляващата коалиция не постигне съгласие за единна кандидатура за гуверньор на БНБ, има риск опозицията да избере управител или никой да не успее да събере необходимите гласове и да започнем процедурата отначало.

„Криза – не, но предизвикателство, защото БНБ е важна институция. Пак казвам – тук не трябва да се водим само от егото и кой е по-важен в една коалиция, а да се избере вариант, който да бъде приемлив и за българското общество“.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че няма да имат собствена номинация, а кого ще подкрепят в зала зависи от дебата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай