5 години затвор заплашват Волен

Цацаров му поиска имунитета, той не си го дава

5 години затвор заплашват Волен | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на "Атака" и председател на антикорупционната комисия в парламента Волен Сидеров. Причината е инцидентът от преди два дни, при който депутатът и негови съпартийци нападнаха френския културен аташе, гражданин и полицай. От държавното обвинение уточниха, че искането вече е изпратено до председателя на парламента Михаил Миков.

Прокуратурата разполага с доказателства, че Сидеров е престъпил закона, като е "извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта - полицаи в Областната дирекция на МВР - Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия въпреки намесата на полицията", се посочва в съобщението на прокуратурата. Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари във Варна лидерът на "Атака" е причинил на полицая Костадин Колев лека телесна повреда при изпълнение на службата му. "Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител е било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия", допълват от държавното обвинение. Ако вината на лидера на "Атака" бъде доказана по посочените от прокуратурата обвинения, то е възможно той да получи до 3 или до 5 години затвор, уточниха още обвинителите.

Веднага след като прокуратурата съобщи за искането на имунитета на Сидеров, самият той съобщи, че няма да се откаже от него. Последваха реакции и на повечето политически партии. От ГЕРБ коментираха, че всички до един депутати ще гласуват за свалянето на имунитета му. "Законът важи за всички и ние сме равни пред него, независимо дали става въпрос за депутат или коминочистач. Каквото за Бисеров, такова за Сидеров, Цветанов, Станишев и за Кутев. Не може да има чадър над никого и не трябва", заяви червеният депутат Антон Кутев. Той коментира, че прокуратурата е внесла материал от около 60 страници с искане за сваляне на имунитета на Сидеров. "Има правила и закони, които трябва да се спазват. Не приемам и не е допустимо подобно арогантно поведение, каквото демонстрира Волен Сидеров", заяви зам.-шефката на парламента Мая Манолова. "Прокуратурата и МВР работят по въпроса, очакваме истината да излезе наяве", допълни още тя. Червени депутати коментираха още, че свалянето на имунитета на Сидеров ще бъде гласувано в парламента най-вероятно на 22 януари. Според правилника депутатите могат да изразят вота си не по-рано от 14 дни след внасянето на искането на главния прокурор в Народното събрание. "Сидеров има една седмица на разположение, за да прецени дали няма да се откаже сам от защитата си", коментираха още народни представители.

В същото време вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че застава твърдо зад полицая, пострадал при инцидента. А най-големият синдикат на униформените осъди действията на Сидеров.Приказката на
белокосия свърши

Павел Чернев, бивш депутат от "Атака"

Тези дни един дребничък белокос човечец, назначен от медии и политолози за "националист", се забърка за кой ли път в инцидент, грубиянщина и побой. Този път обаче жертва на побоя, освен мирен гражданин, бе и полицай. И докато обществото се скандализира, а МВР и прокуратура се опитват да заемат някаква позиция, нисичкият белокос човечец вече е готов с поредното си оправдание: "Аз бях жертва на манипулация". На тази приказка обаче вече не вярват и дечицата, уважаеми господинчо "националист".

Петима от "Атака" нахлуха в Нова тв

Пореден скандал забъркаха депутатите от "Атака". Петима от свитата на Волен Сидеров нахлуха вчера в сградата на Нова телевизия, за да се саморазправят с гости на предаването "Часът на Милен Цветков". Обект на агресията на националистите този път бяха двама участници от вчерашния протест с искане за свалянето на имунитета на Сидеров. Яростта на депутатите Деница Гаджева, Миглена Александрова, Димитър Димов, Илиян Тодоров и Калина Балабанова бе провокирана от маските на Сидеров, които си бяха сложили протестиращите Цветозар Вълков и Виктор Стоянов. "Ще ви накараме да ги изядете", крещяха депутатите на Волен. От Нова телевизия посочиха, че представители на "Атака" многократно са били канени да участват в предаването на Цветков, но са отказвали да излязат в ефир в дебат с протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай