50 членове на ГЕРБ дариха кръвна плазма

Част от дарителите са станали донори на антитела дори преди старта на кампанията

50 членове на ГЕРБ дариха кръвна плазма | StandartNews.com

Близо 50 членове и симпатизанти на ГЕРБ са дарили кръвна плазма. Те се включиха в кампанията на управляващата партия, с която в понеделник ГЕРБ призова свои членове, които са преболедували COVID-19, да бъдат съпричастни и да подпомогнат лечението на други болни като дарят плазма, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Депутатите–лекари от БСП отиват в Свищов и Шумен

Част от дарителите са станали донори на антитела дори преди старта на кампанията - когато са разбрали, че отговарят на изискванията за даряване.

Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да тежат над 50 килограма. Даряването може да стане след като са минали най-малко 40 дни след последния им отрицателен PCR-тест и здравословното им състояние не изисква прием на лекарства.

От ГЕРБ припомнят, че ще окажат пълно съдействие на всеки потенциален дарител както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма.

Лекарите са категорични, че плазмата на хора, които са преболедували Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу коронавируса. Те се изключително ценни, защото се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували Covid-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържа тяхната плазма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай