42-рият парламент - силна опозиция, слаба власт

Социолози вещаят тежък период за Борисов

42-рият парламент - силна опозиция, слаба власт | StandartNews.com

София. Така избраното 42-ро народно събрание ще има много силна опозиция, но никоя политическа формация няма да може да бъде силна. Всеки един закон, който бъде внесен, ще бъде силно оспорван.

Такава прогноза направи социологът Боряна Димитрова, директор на агенция Алфа Рисърч пред бТВ. БСП и ДПС са на ръба да получат парламентарно мнозинство и броят на депутатите, според моментните резултати са 121 - 122. Димитрова обаче уточни, че все още не се знае резултатът от гласуването в Турция. "Не знаем дали повече гласове ще отидат към ДПС или към партията на Касим Дал, а може те да се разделят", заяви тя.

И Димитрова, и Васил Гарнизов, който също направи свой коментар подчертаха, че важното е, че ГЕРБ, чието управление завърши с предсрочно сдаване, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл, е победител на предсрочните избори.

Сега партията на Бойко Борисов първа ще получи мандат за съставяне на правителство. "Ще присъстваме на публичното унижение на Бойко Борисов, обяви Гарнизов. И добави, че ще гледаме как депутатите след като се закълнат ще си връщат на Бойко Борисов.

Димитрова допълни, че ГЕРБ не загуби колкото беше предвидено, а БСП не спечели колкото очакваше. „На пресконференцията снощи БСП не приличаха на партия, която ще прави кабинет", коментира тя и подчерта, че начинът, по който се е водила предизборната кампания, не е показала БСП в добра светлина. „БСП не се превърна в една убедителна алтернатива и сега ясно се вижда, че на изборите няма победител", добави тя.

Прокуратурата - пета партия в НС

Между анализирането на резултатите от изборите преди ден и възможните коалиционни договорки Гарнизов обърна внимание на вероятната поява на „пета политическа сила", която също ще има ефект върху сформирането на кабинет - прокуратурата.

Той определи държавното обвинение като „дамоклев меч", който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви. „Ще има депутати, които биха подкрепили експертно правителство", смята той и изрази позицията, че историята с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини е „засенчила" скандала с подслушването, където се търси персонална отговорност.

Димитрова изрази позицията, че не е важно дали прокуратурата е активна, а дали не действа задкулисно. "Прокуратурата не е паник бутон и не бива да се влиза в схеми за задкулисие и скрити договорки", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай