„Златната липа" ще цъфти и догодина

„Златната липа" ще цъфти и догодина | StandartNews.com

Стара Загора. „Адски обичам филмите си, сега виждам някои грешки, но няма как да ги поправя. Затова обещавам толкова хубаво да играя, че пак да снимам във филми. Безкрайни благодарности за тази божествена награда, която ще наредя до другите. Знам, че този фестивал ще върви и ще просъществува, на добър час!", това заяви просълзена любимката и на старозагорската публиката Мария Статулова, която получи голямата награда за цялостен принос на завършилия в сряда вечер първи международен фестивал за ново европейско кино „Златната липа".

Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, която и връчи статуетката „Златна липа", обеща от името на домакините да отглеждат грижливо първата липа, която голямата актриса засади в Алеята на славата на бъдещите кавалери на това отличие на филмовия фестивал.

Общо 12 чуждестранни и един български филм участваха в конкурсната програма. Още толкова плюс 7 български ленти допълваха панорамата на новото европейско кино. „Те представят неговата основна характеристика – разнообразието. Защото никъде няма такова разнообразие на култури и кинематографии, каквито има на територията на Европа. Затова трябва да защитаваме това разнообразие, това богатство и тези традиции", заяви при обявяването на наградите проф. Вера Найденова, председател на петчленното международно жури. Тя припомни, че европейското кино държи първенство и по психологизъм, по интерес към човешкото и отношенията между хората, едно от богатствата, които тя раздава на света. И в този смисъл филмите на „Златната липа" са били изключително богато ветрило на човешки преживявания.

Голямата награда на първото издание на фестивала „Златната липа" грабна филмът „Запази си усмивката" на младата грузинска режисьорка Русудан Чкония, копродукция на Грузия, Франция и Люксембург. Наградата за режисура бе присъдена на австрийката Мари Кройцер и нейния филм „Без баща". Приза за главна женска роля отиде при младата унгарска актриса Пирошка Мога за участието и в драмата „Аглая", копродукция на Унгария, Полша и Румъния. Датчанинът Николай Лие Каас получи статуетката за главна мъжка роля във филма „Смешен човек".

Изящната статуетка във формата на стилизирана като филмова лента липа, изработена от месинг и гранит, е дело на българския скулптор Спас Киричев.

Близо седмица Градът на липите преживя истински звездопад. Любомир Чаталов, Мария Статулова, Марта Вачкова, Катерина Евро, Стефка Янорова, Димо Алексиев, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова, Илка Зафирова, Иво Аръков, Иван Юруков и още куп любимци зарадваха старозагорската публика.
Първото издание на „Златната липа" е само първата крачка към една нова традиция за любителите на новото европейско кино в Града на липите, тепърва ще го разгръщаме и популяризираме категорични бяха шефката на фестивала Магдалена Ралчева и домакините от община Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай