Златанов: До 1 г. спешната помощ ще стане нормална

Златанов: До 1 г. спешната помощ ще стане нормална | StandartNews.com

София. Оттук-насетне нещата в Спешна помощ ще вървят към положително развитие. Такава прогноза направи д-р Александър Златанов, временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за Спешна медицинска помощ – София.

„Преди два месеца постъпих тук и обстановката беше изключително тежка. Имаше напрежение вътре в центъра, напрежение сред обществото. Дейността беше разтроена, случиха се и няколко неприятни инцидента, които ни дадоха повод да вземем съответните мерки", каза д-р Златанов.

„Сигурно до една година тя ще се стабилизира и ще стане нормална, до три години една изключително прилична Спешна помощ, до пет – предполагам, че ще изпревари страни, с които вие правите сравнение – Румъния. Спешната ни помощ ще бъде на по-високо ново и всички ще бъдем доволни от нея", заяви д-р Златанов. По думите му това е, защото е имало волята да се повдигне завесата и да се видят всички проблеми, които стои и от години са стояли.

„Вече нещата са ясни и се знае какво да се прави, а част от това е направено. Сигурен съм, че ще се продължат стъпките в тази посока, а те са: преструктуриране във времето на Спешната помощ, така че екипите да достигнат до 30 на 12-часово дежурство, да се промени съотношението между лекарските екипи и тези, които ще изпълняват ролята на до лекарски парамедици", обясни той.

"На първо време, тяхното съотношение ще стане 40 към 60 в полза на лекарските, а в следващите 3 години ще стане 60 на 40. Това е една оптимална структура, за да може да се покрие спешността в София-град. Заедно с това са започнати първите стъпки да се отдели по-голямата част от неотложната помощ така, че наистина спешната помощ да бъде в 90% за спешни случаи", заяви още Златанов.

В момента сме в процедура на проверка на знанията и уменията на работещите в Спешна медицинска помощ, което включва установяване знанията, уменията на среден и висш медицински персонал, каза д-р Александър Златанов.

„Процедурата минава през тестове, практическо събеседване, като целта е да се установят по-слабите зони в подготовката на тези хора и по най-бързия начин да бъдат запълнени. За целта имаме вече изготвен план, по който ще бъдат извършени тези тестове. Оттук-насетне следва изготвяне на план-график за обучение под различна форма. Имаме първите разговори с водещи софийски клиники и спешните им отделения за преминаване на хората им през такова кратко обучение с цел да опреснят знанията или да придобият нови. Идеята е повишаване на качеството на медицинсакта помощ", добави той.

Според него това, което предстои оттук-насетне, е много работа с цел да се оптимизира и преструктурира спешната помощ за София-град. „Освен вътрешни действия, които включват преструктуриране на екипите с идеята в тях да влязат екипи на парамедиците, второто е контролът върху тях да е от съществуващите реанимационни лекарски екипи, които да са им в помощ и да ги подпомагат, когато се наложи", каза той.

„Като част от екипа смятаме да обърнем сериозно внимание на шофьорите на санитарни автомобили. В момента и при тях тече такава процедура – установяване нивото на подготовка. Те ще минат през няколко кръга и имаме идеята да излъчим и най-добър шофьор за годината. Мислим да обучим по-младите хора като парамедици, така че в един момент автомобилите, които не са подходящи за спешна помощ, да бъдат обезпечени с двама парамедици и да посещават съответните адреси", заяви Златанов.

„Предстои добро управление на финансовия ресурс, така че в рамките на година-две да се получи обновяване на медицинската апаратура, с която се борави, медикаментите и до оборудването на някои от автомобилите. Смятам, че е редно да се обърне философията спрямо пострадалия човек, да се стабилизира по най-бързия начин, да се отведе в санитарния автомобил и да се окаже необходимият обем медицинска помощ, защото там има всичко", каза той.

По думите му трябва да се обмисли и категоризирането на труда на работещите в Спешна помощ, както и попълването на нови висши медицински кадри и парамедици.

„Вече се правят действия в тази посока. 36 парамедици започват обучение, с тригодишен срок на обучение, както и такива с по-кратък срок на обучение", обясни той. „Към днешна дата, сравнено с времето преди месец, Спешна помощ работи по-добре. Комуникацията с хората, работещи тук, е добра. Целите на всички ни са тези – да се подобри и повиши качество на медицинската помощ и оттук-насетне въпрос на воля и обективни дадености, една от който е финансовият ресурс, е тя да става все по-добре", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай