Зимата е мор за астматиците

Студът, мъглата и вирусите отключват пристъпи, алармира проф. Даниела Петрова

Зимата е мор за астматиците | StandartNews.com

Зимата, дори да е топла като тазгодишната, може да бъде много коварна за хората с белодробни заболявания. Най-голям е рискът за пациентите с ХОББ и астма. Защо? "Стандарт" попита проф. Даниела Петрова, началник на отделението по белодоробни болести в "Александровска болница".

Чести пристъпи на задух, засилване на кашлицата, увеличаване количеството на отделяните секрети, все по-голяма тежест в гърдите, повишена уморяемост и намален физически капацитет - това са все симптоми, които се засилват при обостряне на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) през зимния сезон. А причините за това са комплексни. Студът е първият проблем. "Преохлаждането създава условия за по-лесно възникване на инфекции, които усложняват състоянието на тези пациенти допълнително", казва проф. Даниела Петрова.

Положението става особено тежко, ако в хода на вирусно заболяване се насложи и бактериална инфекция. Тогава състоянието може да се усложни от евентуално развила се пневмония. При пациентите с астма изострянето на болестта е свързано не само с грипните инфекции, но и с други вирусни заболявания, причинени от рино- и аденовирусите и респираторния синцитиален вирус. "Те могат да действат като алергени и да предизвикат тежък спазъм на бронхите", казва проф. Петрова. "Студовото въздействие може също да доведе до този ефект, като това отново е по-характерно при астмата", допълва тя. Други чести дразнители през зимата са мъглата и замърсяването на въздуха с много газови и прахови частици. Те директно дразнят бронхиалната лигавица и отключват редица противовъзпалителни механизми. "Тъй като локалният имунитет на пациентите с ХОББ е компрометиран, този процес не е пълноценен и замърсителите водят до влошаване на болестта", обяснява проф. Петрова. Една от причините за големите замърсявания на въздуха през зимата е използването на биогорива като дърва, въглища. Затова през този сезон чистият въздух в малките градчета и села, особено тези разположени в котловини, се замества от смог. Това директно се отразява на болните хора, алармират специалистите.

Най-уязвими през зимата са малките деца и хората над 65 г., особено тези с хронични белодробни заболявания. Добре е те да започнат профилактика още есента.

"Това може да стане с поставянето на пневмококова ваксина срещу най-често срещания причинител на пневмония и противогрипни ваксини", казва проф. Петрова. Тя обаче предупреждава, че пациентите с астма трябва да са с повишено внимание и да се съветват с личния лекар и специалисти - алерголози и пулмолози, преди ваксинирането. Пациентите трябва да ограничат и излизането навън при температури под нулата, при мъгла, в грипна епидемия. Когато се променят симптомите им пък, е необходимо да се консултират с лекар - специалист, вместо да прибягват към самолечение - неоправдано приложение на антибиотици, увеличаване дозите на лекарствата за облекчаване на симптомите им. Предозирането на някои от инхалаторните препарати, които използват при нужда, пък могат да доведат до странични ефекти като ритъмни нарушения, прескачане на сърцето, сърцебиене, предупреждава проф. Петрова.

Цигарите са враг №1

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за появата на ХОББ. Често тази диагноза дори е наричана "болестта на пушачите". Сред другите рискови фактори е замърсяването на въздуха и ниският прием на антиоксиданти при храненето, както и напредването на възрастта.

И сърцето страда при емфизем

ХОББ е възпалително заболяване, което протича с постепенно прогресиране и обхваща не само белодробната, но и други органи и системи, казва проф. Даниела Петрова. При него се атакуват малките дихателни пътища. Промените водят до намаление на лумена на бронхите и невъзможност за спокойно издишване на въздуха. Нарушава се и структурата на поддържащите тъкани. Развива се емфизем. Най-често се засяга сърцето, като се развива хронично белодробно сърце, десностранна сърдечна недостатъчност. При пациентите с ХОББ честотата на исхемична болест на сърцето, миокардни инфаркти и застойна сърдечна недостатъчност е значително по-висока спрямо общата популация.
Причината за това е, че двете системи са тясно свързани. Освен това фините механизми, по които протича възпалителният процес при ХОББ, имат връзка с тези, по които протичат и при сърдечно-съдовите заболявания. Общото е нискостепенното възпаление, при което се отделят медиатори, които го поддържат, обяснява проф. Петрова. Роля изиграва и появата на оксидативния стрес, при който се освобождават повече свободни радикали, които също вредят на белия дроб и на сърцето.

Смъртността расте

ХОББ е единственото заболяване, при което има подчертана тенденция за увеличаване на заболеваемостта и смъртността, казва проф. Даниела Петрова. В момента смъртността при ХОББ заема пето място в света. Фаталният изход е в по-висок процент при сърдечно-съдовите заболявания, неоплазиите, мозъчните инсулти. При тях обаче смъртността намалява, а при ХОББ се увеличава. Очаква се през 2020 г. тази болест да се изкачи на трето място като причина за смърт в световен мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай