Здравно неравенство - новото лице на пандемията

Причината е в големите разходи за здраве, съпоставени с доходите на домакинствата.

Здравно неравенство - новото лице на пандемията | StandartNews.com

Пандемията извади на показ ново лице на бедността - т.нар. „здравни неравенства“. Причината е в големите разходи за здраве, съпоставени с доходите на домакинствата. 

Според експерти по-бедните общества са изложени на по-голям риск от Covid-19. Много хора са принудени да теглят кредити, за да се погрижат за здравето си. 

Най-бедните 20% от населението са изправени пред по-голяма опасност спрямо най-богатите 20% по отношение на Covid-19, обобщават от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Любослав Костов, икономически експерт на синдиката, каза пред БНР: 

„Медицинската криза ще постави много предизвикателства пред хората и техните доходи... При хората с минимални доходи проблемът е още по-остър и процентът на разходите за здраве расте между 50% и 118%. Ако вземаш 300 лева пенсия, ако се разболееш, то за лекарства, лечение, болница, ти отиват 118%“. 

По думите на Костов 30% разходи за здраве на домакинствата днес след година ще са поне два пъти по-големи. Той не изключва възможността децата и близките на хората с ниски доходи да им помагат с пари, за да оцеляват.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай