Защо цветът на прасковата дойде на мода

Цветът на 2024 г.: “Pedch e Fuzz”

Защо цветът на прасковата дойде на мода | StandartNews.com

Лек, плодов, внушаващ усещане за мир и спокойствие

"Pedch e Fuzz" ще бъде цветът на 2024 година. Тази тенденция оповестиха експерти от Pantone Color Institute.  Тази година се навършват и 25 лета от инициативата на Pantone "Цвят на годината", съобщи CNN.

За да предложат визиите си, модните специалисти изследват тенденциите в интериорния дизайн, попкултурата и човешката психология. 

Инициативата е стартирала  с желанието да "ангажира дизайнерската общност в разговор за цветовете".  

"Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", обяснява специалистът по цветове на Pantone Лейтрис Айзман. "Това е топъл и уютен нюанс.  Смятаме, че в момент като днешния, тактичността е наистина важна - да докосваме другите хора и да ги събираме в домовете", допълва експертът. Цветът  на 2023 година беше Viva Magenta, който е между червено и розово. Нюансът представлява устойчивостта, оптимизмът и креативността. 

"Прасковените тонове ще са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано, където водещи са италиански къщи като Gucci, Jil Sander и Sportmax", съобщава още CNN. 

На афтърпартито на Vanity Fair за наградите "Оскар" през март тази година Хилари Дъф носеше рокля в прасковен цвят на Dolce Gabbana. Малко след това Ума Търман присъства на наградите Women Making History Awards в рокля от габардин Prada за есен-зима 2023 г. в същия цвят. "Процесът на проучване за избор на цвят е кумулативен и не е достатъчно просто да се разгледат последните итерации на нюанса", казва Айзман.

Цветът не за първи път е сред водещите в колекциите на великите дизайнери и предпочитан от звездите.  За сезон пролет-лято 2016 г. например, кралят на сивото Джорджо Армани пусна запомняща се колекция, в която по-голямата част от артикулите преливаха в сьомга над характерното за марката пастелно сиво. Последният път, когато видяхме Бионсе на Met Gala през 2016 г., тя също беше в прасковено. Макар че роклята с буфан ръкави на Givenchy срещна сериозна критика, тя се оказва ключов момент за екипа на Pantone.

"Но какво общо има един момент от червения килим през 2016 г. с духа на времето през 2024 г.? "Смята се , че визията на Бионсе е нещо, което продължава да въздейства и днес. Макар че сме я видели през 2016 г., това е ценна идея, която ще се развива и също ние черпим от нея. Не забравяме това, което сме виждали преди", обяснят експертите от института.

Оттогава насам цветът е носен на червения килим от редица знаменитости. Флорънс Пю носеше рокля на Chloe в този нюанс за френската премиера на "Малки жени" през пролет-лято 2020 г., а прасковената рокля на Oscar de la Renta на Зоуи Кравиц на наградите SAG през 2020 г., влезе в заглавията заради класическия си винтидж вид.

"Смятаме, че прасковеното е носталгичен цвят", казва Айзман. "По-често това е женски цвят. 

И все пак, вече е адаптиран и навлязъл в мъжкия гардероб. Мисля, че това говори за модерността на този нюанс." Няма по-категорично доказателство за това от избора на Дуейн Джонсън за Оскарите през 2023 г. Неговият смокинг Dolce  Gabbana беше в перфектния нюанс на "Peach e Fuzz",  при това от сатенена материя.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай