Защо заекът носи великденските яйца? Езически символ

Истината защо датата се мени всяка година

Защо заекът носи великденските яйца? Езически символ | StandartNews.com

За много християни най-прекрасното време от годината е Великден, а не Коледа. За почти всички останали това са няколко почивни дни, в които да си хапнат шоколад и сладкиши в някакъв случайно определен момент. И така, какво всъщност се случва с Великден? 

Кога е Великден и защо се променя всяка година?

Отговорът не е точно такъв, какъвто може да се очаква, като се има предвид, че Великден е посветен на празнуването на живота, смъртта и възкресението на Исус Христос. Всъщност Великденският ден се определя от лунния календар, който е създаден в Месопотамия около 3000 г. пр. Обърнете внимание на "преди Христа", пише History, цитиран от "Вести".

Лунният календар се състои от лунни месеци, които са коригирани, за да се вместят в слънчевите години. Великден се определя от неделята, следваща първото пълнолуние след пролетното (или пролетното) равноденствие.

Например, през 2023 г. пролетното равноденствие беше на 20 март, а следващото пълнолуние на 6 април. Следователно Великден се падна на 9 април 2023 г. за католиците и на 16 април за православните християни.

Защо християните празнуват Великден?

Великден обхваща седемте дни около разпъването на Исус Христос на кръста от римляните на Голгота през 30 г. след Христа. Известен като Страстната седмица, той започва на Цветница, шестата неделя от Великия пост. Палмовата неделя получава името си от палмите, размахвани при триумфалното влизане на Исус в Йерусалим, както е посочено в четирите евангелия - на Матей, Марк, Лука и Йоан.

Празнувала ли се е пролетта преди християнството?

Първата луна през пролетта бележи по-дългите и по-топли дни и завръщането към по-богатото съществуване. В дните преди централното отопление и бързата супа, пролетта е означавала колкото оцеляването през зимата, толкова и празнуването на новия живот.

Впоследствие древните култури по целия свят са почитали пролетта чрез своите богове и богини: Ищар от Асирия, Астарта от Финикия, Деметра от Микена, Хатор от Египет, Афродита от Кипър и Остара от Скандинавия. В случая с последната, името Остара означава "пролет" в езичеството и думата произлиза от "Еостре" (откъдето идва нашата дума за Великден), англосаксонската богиня, която дори е спомената в съчиненията на Почитаемия Беда от V век.

Езичниците също празнували пролетта, като украсявали хляба и сладкишите с кръст, вероятно за да символизират рогата на вола - животното, което езичниците вярвали, че са принесли в жертва на Еостре. Междувременно думата "кифла" произлиза от англосаксонската дума "boun", която означава "свещен вол".

Празнуват ли други религии Великден?

Само християните възприемат Великден като религиозен празник, но много други култури и религии отбелязват началото на пролетта с празненства. Например в Египет пролетният празник се нарича "Шам ел-Несим" - ден, който древните египтяни са празнували като начало на сътворението на света. В Иран празникът на пролетта/новата година се нарича "Новруз", а в Пенджаб и някои части на Пакистан пролетта се отбелязва с "Басант" - празник, за който са характерни пускането на хвърчила и жълтите цветя.

В исляма в началото на пролетта се отбелязва началото на Рамадан - едномесечен период на пост и молитва. Индусите и сикхите празнуват "Вайсахи" на 13 или 14 април с пъстри събития и пиршества, за да отбележат началото на слънчевата нова година. В голяма част от Азия празнуват рождения ден на Буда, или "Буда Джаянти", като се събират в храмове и запалват фенери. В Япония фигурките на Буда се измиват церемониално с чай.

Защо Великденският заек носи великденски яйца?

Яйцата отдавна символизират нов живот и плодородие. Римляните и ранните християни са смятали яйцата за семената на живота, макар че за християните яйцата обикновено се свързват с ново раждане в чест на възкресението. Християнството също така забранява яйцата по време на Страстната седмица, а в някои райони те са забранени през целия Велик пост.

Ето защо всички яйца, снесени през този период на въздържание, се запазват до Великден, когато се приемат с благодарност като малки предмети на желание.

Това вдъхновява викторианците да пълнят картонени яйца със сатенена обвивка с лакомства и да ги подаряват. и, Към края на XIX в. първите шоколадови яйца започват да се появяват във Франция и Германия.

Подаряването на яйца като подарък обаче не е характерно само за западните традиции. Китайците си подаряват боядисани яйца като пролетен подарък от повече от 5000 години, а в Египет поклонниците ядат боядисани яйца, за да отпразнуват "Шам ел-Несим". Украсените яйца са важна част и от персийската нова година - Новруз.

Що се отнася до Великденския заек, наблюдаването на млади, ентусиазирани зайци, които подскачат през пролетта, ги прави очевиден избор като езически символи на плодородието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай