Защо руското външно министерство извика българския посланик

Какъв е поводът

Защо руското външно министерство извика българския посланик | StandartNews.com

Българския посланик е извикан в Москва от Руското външно министерство предаде новинарската агенция РИА Новости.

Москва изрази протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София, се казва в съобщение на руското ведомство.

„На 25 септември в руското външно министерство беше извикан посланикът на България Атанас Кръстин, пред когото беше изразен остър протест във връзка с експулсирането от България под измислен предлог, по кощунствен и обиден начин на настоятеля и на двама служители на Руската православна църква в София“, се казва в съобщение на руското МвнР.

В петък ДАНС експулсира руснак и двама беларуси. Със заповед на председателя на агенцията са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на чуждите граждани. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси, съобщиха от службите.Това предизвика властите в Москвада затворят храма, който се намира в централната част на София. "Старата руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай