Защо побесняха свлачищата

Изсичане на гори, безотговорност и липса на контрол

Защо побесняха свлачищата | StandartNews.com

Безогледна сеч в горските райони и на дървета около речните корита и при строителството на комуникационни съоръжения, пътища и магистрали, са основната причина за свлачищата, които се активираха през последната седмица и заплашват живота, здравето и имуществото на хората.

Така коментира проф. Валентин Казанджиев, секция Агрометеорология на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Експертът подчерта, че сега са необходими сериозни мерки за укрепването на терените.

Тези проблеми са се натрупали, а без укрепващата роля на дърветата и храстите и след обилните валежи през януари свлачищата се активизират.

И докато общини, областни администрации, Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на земеделието и храните си прехвърлят отговорността, ключови пътища, както и домове на хора бяха затрупани от свличащите се камъни.

Причина за срутищните процеси сега са пропуски при изграждането на АМ "Люлин" в периода 2006-2008 г.,призна преди два дни в ефира на БНТ и Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради активизирането на тези процеси в момента експертите на областните управления и поддържащите фирми извършват денонощни огледи на пътната мрежа заедно и с инспекторите на тол контрола.

На последното си заседание в сряда правителството одобри и допълнителни разходи от държавния бюджет за 2021 г. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

В речните корита и в чашите на язовирите не бива да се изсичат дървета, а това правило се пренебрегва, разказват специалистите.

Друга причина язовирите да не изпълняват пълноценно функциите си е затлачванията по язовирите от донесени от реките клони и големи отпадъци.

Причината е не толкова в липсата на пари, а в това, че те вероятно се спестяват за други дейности. А предотвратяване на свлачища и наводнения трябва да бъде целенасочена и непрекъсната дейност, обясни проф. Казанджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай