Защо останаха празни автобусите за украински бежанци

Експерти коментират сбъркана ли е комуникацията и защо бе втвърден тонът

Защо останаха празни автобусите за украински бежанци | StandartNews.com

Сбъркана ли е комуникацията между държава и бежанци и защо се стигна до празните автобуси, които трябваше да превозят украинските граждани към държавните бази и решението на властта да прекъсне изпълнението на плана за настаняване на бежанците и да подготви буферните зони в Елхово и Сарафово? Тези въпроси коментираха в "Денят започва" по БНТ експертът по комуникация Даниел Киряков и почетният председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Според комуникационния експерт Даниел Киряков е налице явен дефицит на комуникация и сътрудничество между отделните институции.

"Щом резултатът са празни автобуси на първия ден, значи нещо се е счупило в опитите на държавата да обясни тази кратка програма до 31 май какво следва след нея. Този процес не е просто екселски таблици. Имат ангажименти държавата и местните власти. Има дефицити на комуникация и сътрудничество между отделните институции. Не може само държавната администрация да бъде натоварена при положение, че има общини по морето, които могат да помогнат с тази интеграция." - заяви той.

Според Киряков в последните дни се наблюдава втвърдяване на тона на правителството, което показва, че хората в управлението са изнервени от така създалата се ситуация.

"В такъв момент думите трябва да са много премерени. Същевременно е странно в деня преди да изтече крайният срок на тази програма да се стига до такива категорични оценки и дори заплахи. И най-неприятното е, че в такова изказване на висш държавен служител се стигна до категоризиране на определена група хора. Интеграцията тече. С малки стъпки, но се опитват организации да организират трудови борси, аз лично съм участвал в няколко от тях. Аз лично видях как хора с висше образование са готови да работят като камериерки, рецепционистки и други длъжности, изискващи по-ниско образование. Няма хленчене и мрънкане." - категоричен е Киряков.

Благой Рагин изтъкна, че много хотелиери са в готовност да наемат украински граждани на работа и призова и двете страни да мерят внимателно думите си, за да не се стига до излишно напрежение.

"Моите колеги - хотелиерите, първи в Европа подадоха ръка на украинските бежанци, но условието беше да е за три месеца. Тогава никой не е вярвал, че тази война ще продължи толкова. Не е виновна държавата и никой не знаеше, че така ще се случи. От хубавото, знаете - никой не иска да бяга. Имаме глад на работна ръка и можеше не само да им даваме добри хотели и да се чувстват добре, а трябваше да наблегнем върху това. Много са разнообразни хората, които пристигат у нас от Украйна - едните са с висок стандарт, а други - със значително по-нисък, но трябва да си мерим приказките, защото всяка непремерена дума може да предизвика взрив. Има голям интерес от страна на хотелиери и ресторантьори да наемат украински граждани. Следващите дни трябва това да се организира - да останат тези, които искат и да попълним липсващите работни места." - заяви Рагин.

Правителството обвини украинските бежанци, че имат претенции къде ще отседнат и така са провалили програмата за настаняването им във вътрешността на страната. Самите украинци разказват коренно различна история.

Въпреки обявените разчети от над 30 000 бежанци, които да искат да се възползват от държавната помощ, в понеделник вицепремиерката Калина Константинова се възмути, че желаещи почти няма, и обяви край на програмата.

Според разкази на самите бежанци пък, хората нито са знаели, че автобуси идват към тях, нито са имали информация къде ще ги настаняват. 

"Казаха ни, че ще получим предварително съобщение 48 часа преди преместването - или по имейл, или чрез обаждане, или през личния ни профил на сайта ukraine.gov.bg", разказва украинката Татяна в интервю за Свободна Европа.

"Никой обаче не е получил нищо. Ние общуваме и с хората в другите хотели в Созопол, те също не са получили никаква информация", добавя тя.

По думите ѝ именно това е причината хората да не се качват на осигурения от държавата транспорт - не защото не им харесват местата, на които ги пращат, а защото не знаят кои са тези места и кога ще се случи преместването.

"Никой не иска да избира, ние просто не получаваме информация", казва тя. "Просто не знаем в каква посока ще ни изпратят".

В случаите, в които пък хората получават предизвестие от по-рано, че ще бъдат преместени в държавна база, в него липсва информация къде се намира тя. А това е важно за много от украинците, които са стигнали до България с личните си автомобили и няма как просто да ги оставят и да се качат на автобус.

Ситуацията довежда дотам, че голяма част от бежанците взимат решение да напуснат България. За това сочи и официалната статистика на "Гранична полиция", според която през последните дни значително по-голям брой украинци излизат от страната в сравнение с влизащите.

Според Татяна заради липсата на информация какво ще се случи с тях, в България са останали само тези, които вече нямат дом другаде.

"Аз гледам по нашия хотел. Останаха само хората, които няма къде да се върнат - хората от южната част на Украйна, Мелитопол, Херсон, Николаев, Донбас."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай