Защо Кацаров посегна на болница „Лозенец”? Ще стане ли детска

Земята на болницата е 160 дка и е оценена на 1 млрд. лева, разкри шефът на болницата

Защо Кацаров посегна на болница „Лозенец”? Ще стане ли детска | StandartNews.com

Ще се превърне ли университетска болница „Лозенец” в педиатрична клиника? Решението на здравният министър Стойчо Кацаров да преструктуриране на бившата правителствена болница предизвика протести на лекари и студенти от Софийския университет.

„Идеята за това болница „Лозенец“ да се превърне в детска болница има икономически интерес. Земята на болницата е 160 дка и е оценена на 1 млрд. лева“, каза шефът на лечебното заведение Радосвет Горнев пред бТВ.

По думите му се цели закриването на максимално много държавни болници. „Строителството на болници в София, особено частни, е свързано с това да бъдат закрити съществуващи такива. Натискът върху държавните болници е огромен“, каза Горнев.

„Ние искаме най-сетне да се осъществи идеята за детска болница. Колкото по-рано, толкова по-добре. В двора на болница „Лозенец“ – още по-добре. Но болницата е част от медицинския факултет на СУ, това е основна база“, каза Горнев. Той допълни, че по темата няма диалог нито със съсловните организации, нито с ръководството на двете болници.

„Унищожаването на болницата, дори в името на тази популистка идея, е несъстоятелно. Заявих категорично, че всеки трябва да носи своите отговорности, взимайки такива решения“, допълни Горнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай