Защитата на жертвите на домашно насилие мина на първо четене

Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство...

Защитата на жертвите на домашно насилие мина на първо четене | StandartNews.com

Народното събрание единодушно прие на първо четене проекта за промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата с домашното насилие. Вносители на измененията са председателят на парламента Цвета Караянчева и група народни представители.

С промените се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Инкриминира се психическото насилие и се предвижда системното му упражняване да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, се предлага наказанието да е лишаване от свобода до пет години. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване.

Предлага се да бъде въведено незабавно информиране на пострадалия в случаите, когато задържаният извършител на насилието избяга или бъде пуснат на свобода временно или окончателно.

Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието. Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай