Заседналият кораб без ток. Собственикът играе театър

17-и ден продължава драмата

Заседналият кораб без ток. Собственикът играе театър | StandartNews.com

17-и ден продължава драмата със заседналия край Камен бряг кораб, който превозва азотни торове. Вчера екипажът на плавателния съд бе евакуиран.

Моряците бяха изведени по мрежа, над бурното море. Предстои български екипаж да се качи на „Вера Су”, а капитан да стане новият директор на Морска администрация. Засега обаче лошото време не позволява това да се случи, а и първо страната ни трябва да попита собственика дали ще изпрати нов екипаж. Това обясни транспортният министър Христо Алексиев в интервю за Нова тв.

„В събота корабът започна да потъва заради големите вълни. Евакуацията, която моряците поискаха е театър, защото корабът вече беше стабилизиран”, заяви министърът.

„Собственикът на кораба превръща нещата в един уникален театър. Евакуацията вчера се случи безпроблемно. Екипажът е настанен в хотел в Каварна и им е осигурено всичко. Ние бяхме предварително готови за всичко”, каза още Алексиев.

„Вера Су” е без екипаж. Трябва да попитаме собственика дали ще осигури нов. Ако това не се случи, то на този кораб ще се качи само и единствено български такъв. Трябва да се предприемат действия на кораба. Люковете трябва да се отворят, машините трябва да работят, за да могат да продължат действията ни”, допълни министърът.

Според него моряците трябва да бъдат разпитани веднага.

„Ние сме направили абсолютно всичко до този момент. Много сме възпрепятствани поради факта, че ситуацията е в природен парк „Яйлата”. Разгледани са и всички варианти за операция по въздух”, добави Христо Алексиев.

„Някои хора имат много къса памет. Много морски инциденти се случиха назад във времето. Държавата вместо да модернизира единствения спасителен кораб „Перун”, го продаде за 270 хил. лв. миналата година. Нарязаха го на скрап”, добави Алексиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай