Започва свещеният месец за мюсюлманите Рамазан

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма

Започва свещеният месец за мюсюлманите Рамазан | StandartNews.com

Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на извънредното положение. Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел, съобщи БНР. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец, с което ще бъдат удовлетворени духовните потребности на общността, посочи говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик. "Трудно ще е за вярващия човек, защото Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща трапеза, да се молим заедно, но трябва да бъдем и отговорни граждани. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от дома си.", каза още Фаик.

Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата. По време на Рамазан ограничителните мерки продължават да се спазват, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени единствено за индивидуални посещения.

"През деня един, който има нужда да влезе в джамията и иска да се помоли сам в храма, няма никакъв проблем.", обясни още говорителят на Главното мюфтийство.

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец.

"Изисква се от мюсюлманина да бъде по-въздържан от всички плътски нужди, да се обърне с открито сърце към своя създател, да чете Свещения коран, както и да помогне на хората в крайна нужда.", каза Фаик.

Междувременно влизането в България на хора и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и коли, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от Южната ни съседка на хора с двойно гражданство, които идват у нас, за да посетят близките си по случай началото на месец Рамазан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай