Четвъртък,

Запечатаха редакцията на вестник "Труд"

От: Редакция -
Запечатаха редакцията на вестник "Труд"
A
A
A

Редакцията на вестник "Труд" беше запечатана по заповед на Министерството на културата.

Причината е спор за наеми и консумативи на сградата, която е собственост на културното министерство. От ведомството на Велислав Минеков твърдят, че "Труд" има неплатени задължения за 130 000 лева. Тези обвинения бяха отречени от издателя и главен редактор на вестника Петьо Блъсков, който заедно с екипа си обяви гражданско неподчинение и отказа да напусне сградата. 

"Каквото искат да правят, не мърдаме оттук. Това е гражданско неподчинение. Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение "Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение". Няма да мръднем, да дойдат с полиция, тя да ни изнесе. Да видят всички тези, дето се борят за свободата на словото, как администрацията на България начело с полицията тероризира един вестник", заяви Блъсков. По-късно на страницата на "Труд" във фейсбук беше обявено, че е запечатана и стаята със сърварите на изданието, което може да доведе до проблеми със сайта на вестника.

Казусът с "Труд" беше засегнат и по време на консултациите при президента Румен радев. Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази притеснения от това, което прави властта с опозиционен вестник. Радев ѝ отговори, че проблемът с "Труд" е свързан с неплатени задължения и приозова ГЕРБ да подпомогне финансово изданието. 

По-късно парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска казуса около вестника и акцията на полицията в редакцията му да бъдат обсъдени на извънредно заседание на парламента, с изслушване на служебния министър на културата Велислав Минеков. Искането е подписано от 59 депутати от ГЕРБ-СДС и е внесено в деловодството на Народното събрание.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички