Петък,

Задължителна карантина за идващите от тези държави

От: Редакция -
Задължителна карантина за идващите от тези държави
A
A
A

От неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Мозамбик,  Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве, ще бъдатпоставяни под задължителна 10-дневна карантина.

При влизане встраната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането натериторията на страната PCR изследване, независимо от резултата. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, издадена днес, съобщават от здравното министерство. По-рано днес кацаров обяви, че ще има ограничения специално за идващите от Южна Африка.

Именно в  Република Южна Африка е открит новият вариант на коронавириса, за който учени алармират, че бързо се разпространява сред млади хора. В Белгия вече беше потвърдено, че там е засечен първият случай на носител на новата разновидност на вируса.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена, предвижда още заповедта. Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички