За да си здрав, се научи да се обичаш

За да си здрав, се научи да се обичаш | StandartNews.com

"Днес всичко се е юрнало нанякъде. Като ми кажат "Ще ходя в Германия или Швеция", питам "Що?". Отговарят "Щото там е хубаво". Чакайте, бе, хора! Там не е било вечно хубаво, направили са си го. Което ще рече "Абе, дайте да запретнем ръкави и при нас ще стане хубаво". Мисъл на покойния Джоко Росич - идеалният образ на непримиримия родолюбец, независимо че баща му е бил сръбски емигрант. Малко популярен факт е този - в Древния Рим 1 март е ознаменувал започването на Новата година по римския календар. А на 03.03.1878 г. е поставено началото на Третата Българска държава според Санстефанския мирен договор, сложил край на османското владичество и върнал земите на законните тракийски наследници. И ако първият ден от месеца е положил началото на нещо ново за някои, то други са го оставили в историята като деня, на който през 1978 г. от гробище, намиращо се в Швейцария, е откраднат ковчегът на Чарли Чаплин. За наша огромна "изненада" един от похитителите е българин (отново поставил нацията ни на водеща позиция в престъпния свят). Сигурно поради тази причина интуицията на сър Чарлз Спенсър Чаплин го е накарала да завещае следните редове: "Когато започнах да обичам себе си, осъзнах, че емоционалната болка и мъката са само сигнал да не живея против личната си истина. Днес знам, че това се нарича да бъдеш себе си. Когато започнах да обичам себе си, престанах да жадувам друг живот и проумях, че всичко около мен ме приканва да израствам". Това е доказателство, че освен гении има и хора, които упражняват до голяма степен чувството на скромност и не желаят да бъдат осветявани от прожектора на славата.

1. Въпрос

Има ли лек срещу задържане на вода в тялото?

Морската сол помага при задържане на вода

Ще ви разкажа за тегобите на една българка, срещнала се по един или друг начин с медицинските ни неволи. "Разказвам ви случай с моята баба, случай от началото на миналия век. Баба се пълнела с вода. Лекували я в реномирана тогава столична болница медицински светила, но неуспешно. Изписали я като безнадежден случай. Дядо я взел от влака, който минава през съседно село и с каруцата с двата коня я карал към къщи. И тук се намесила съдбата. В този момент на улицата пред къщата си излязъл селският фелдшер: Какво, бай Петко? - попитал той. Ами... - и дядо се разплакал. Разказал тъжната история и се готвел да продължи по пътя, но фелдшерът го спрял и дал съвет: Слагайте морска сол на корема в две платнени торби. Топлете ги на печката и непрекъснато ги сменяйте. Ако сърцето издържи, ще се оправи. Баба живя 35 години след това. Изводът - да кажем, да срещнеш точния човек в точното време или по-точно Божия намеса. Баба беше вярващ човек. Има една мисъл: "Като има век, има лек". Години след това съм се родила аз и нося нейното име. Наскоро след раждането ми най-вероятно по грешка на акушерка, майка ми получава тромбофлебит и лекари предложили да се ампутира крака й, а мен да дадат за осиновяване -парадокси! Другата ми баба категорично отказала, опирайки се на вярата си. Майка пълноценно живя 50 години след това.... то и затова е написано: Той взе на себе си нашите немощи, и болестите ни понесе (Пророк Исая)". Тази наистина трогателна история е доста поучителна.

2. Въпрос

Могат ли заболяванията да влияят върху психиката на страдащия?

Диабетът отключва и душевни проблеми

Всеки от нас преминава през различни перипетии в живота си, независимо от какво естество са, но малцина успяват да запазят вярата си и да продължат напред. Защо? Защото е много по-лесно да се предадеш, да откажеш да бъдеш силен и да се бориш. Много по-лесно е да оставиш някой вместо теб да взема решенията и да носи отговорността за тях. Е, сега разбрахме, че съществува и друг начин. Едно от многото медицински проучвания се фокусира върху начина, по който заболяванията влияят върху психиката на страдащия. Оказва се, че менталното състояние на индивида бива засегнато най-много при наличието на хронично заболяване. На пациентите с такова често се налага да коригират изцяло начина си на живот, да променят стремежите си и куп други дейности, които са били неотменна част от ежедневието им. Оказва се изключително трудно приспособяването към здравословното затруднение. Проучването показва, че заболявания като диабет и ревматоиден артрит отключват афективно разстройство при 20-25% от пациентите. Например хипоксията и инфекцията при болен с хронично респираторно заболяване може да има директно церебрално въздействие върху настроението. Всичко това е напълно разбираемо от гледна точка на това, че едва ли съществува човек на тази земя, на който страданието да не му пречи.

3. Въпрос

Какво да правим, за да се предпазим от заболяване?

Ухапване от бълха причинява инфекции

Ще започнем с най-елементарното и естествено действие - личната хигиена. Голяма част от здравословните проблеми, произлезли от различни видове инфекции се дължат именно на ниска или липсваща такава. Иначе казано - не може да си мърльо и да си здрав като бик. Тук математическо-биологичната формула е следната: свинщина = на паразити = на болести. Не бива да се забравя, че малките гадове не само могат да се развиват и оцеляват вътре в човешкото тяло, но и извън него. А един от техните основни преносители са котките. И да си дойдем на въпроса. Какво ни дават и какво ни причиняват нашите домашни любимци котките и да поздравим техни Величества с техния Световен ден отпразнуван на 1 март. Да не забравяме, че това същество е било обожествено още в Древен Египет чрез Богините Сехмет и Бастет. Та да вземем за пример бълхите, които много от нас смятат за незначителен досаден проблем, характерен предимно за животни. Да, ама не! Ухапването на миниатюрните скачащи нахалници причинява не само неприятен сърбеж, но и редица кожни инфекции, тиф (Rickettsia Typhi), чума (Y. Pestis). Понякога са носители и на Bartonella SPP., включително Bartonella henselae. Известно е, че бълхите могат да бъдат домакини на хелминти Dipylidium caninum и Hymenolepis diminuta. Човешкото заболяване Тунгиоза, причинено от Т. penetrans също е резултат от ухапването на малката гад. При него освен наличието на кожни възпалителни лезии и възли се наблюдават язви, мехури, деформация на пръстите, загуба на ноктите на ходилата.

Дори се стига до автоампутация на пръстите при долните крайници. Различни патогенни бактерии са били изолирани от лезии с тунгиоза: Clostridium tetani, Streptococcus pyogenes, патогенният Staphylococcus aureus, Klebsiella aerogenes, Enterobacter agglomerans, Escherichia coli и други видове Enterobacteriaceae. Често пъти, няколко от яйцата на бълхата се залепват за кожата в близост до лезията, което от своя страна е патогномонично за инфекцията. Диференциалната диагноза при заболяването включва и миаза, брадавица вулгарис, врасналост на нокти, остра паронихия, гъбичен гранулом, злокачествен меланом и други. Важно е да се уточни, че в рамките на 24 часа от ухапването на женска бълха мястото става раздразнено и болезнено, а около лезията се развиват еритем и едема. Неизбежният сърбеж кара индивида да разчеше мястото, което от своя страна подпомага процеса за експулсирането на яйцата. Освен това бълхите са в състояние да живеят в техния гостоприемник няколко седмици. Но както е казал Виктор Юго: "Приятно е да си бълха в лъвската грива. Унизеният лъв усеща, че го хапе това малко, нищожно създание, а бълхата може да каже: В мен тече лъвска кръв". И все пак по-доброто опознаване и изучаване света на инсектицидите и придружаващите ги болести е допринесъл Робърт Хук - пионер в научната революция създал сложния микроскоп. И както е казал покойният Джоко Росич: "Утрешният ден - нов и непреживян, той ти носи следващото удоволствие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай