Всичко работи за Кристалина, без родината й

Всичко работи за Кристалина, без родината й | StandartNews.com

И да не наследи Аштън, има шанс да стане зам.-председател на ЕК, смята Томислав Дончев

- Г-н Дончев, има ли шанс Кристалина Георгиева за поста външен министър на ЕС при положение, че има коментари, че постът с определен за социалист?

- Коментари има всякакви. Комисар Георгиева има богат набор от шансове, само че за да ги реализира, й трябва безусловна подкрепа от страна на правителството. Факт е, че постът може да е обект на политически договорки. Той зависи до голяма степен и от това кой ще бъде председател на Съвета. Ако става дума за избор по отношение на най-високи професионални качества, тя е с най-много шансове. А и това не е единственият пост, за който тя може да поеме отговорност.

- Може ли Георгиева да повтори мандата си в ЕК?

- Няма проблем, вероятно не със същия ресор, доколкото няма такава практика. Безспорна е отличната й репутация. Самият факт, че е спрягана за върховен представител, е заслуга на нея самата, а не резултат от активно лобиране на България. Колебливостта по отношение на нейната подкрепа не работи за това да реализира всичките си шансове. Аз чух, че е получила подкрепата на министър-председателя, но това е полуподкрепа. И не става дума за партийни емоции. А за нашия национален интерес - да имаме представител в ЕК, който да има колкото се може по-значим портфейл.

- А кое правителство трябва да я предложи?

- От формална гледна точка - правителството на Орешарски има възможност да предлага. От морална обаче това е отиващо си правителство, което не е редно да взема решения с 5-годишен хоризонт. Този кабинет е лишен от всякаква и политическа, и обществена подкрепа. В този смисъл е редно да бъде друго правителство.

- Не закъсняхме ли с номинациите за ЕК?

- Преговорите се водят не за разпределение по ресори, а зависят от това с коя номинация е дошла всяка държава. Защото постът зависи от експертизата на съответния човек. Нямам впечатление да участваме в тези преговори. Напротив, България звучи разнопосочно и подава леко хаотични сигнали, което категорично не работи в интерес на страната. Да не коментирам до какви странности стигаме. Как трябва да четем позицията на г-н Станишев? Виждам го в Страсбург и Брюксел и въпреки че все още продължава да се води политически баща на правителството, де факто се солидаризира изцяло с решението на ПЕС, забравяйки, че все пак е и българин.

- Все пак какъв ресор може да очаква България?

- Аз нямам навика да оповестявам оперативна информация или да се занимавам с гадателство. Но самият факт, че дама като г-жа Георгиева, без подкрепа на държавата, е в оборот за най-високия пост след председателския, е благодарение на личните й качества. Това означава, че дори и да не се случи този сценарий, тя би могла да разчита като минимум за зам.-председател на ЕК или много по-сериозно портфолио. Освен всичко, което може, има куп други фактори в нейна подкрепа - представител е на Източна Европа, има опит отвъд океана и в Русия, жена е. Всички фактори са в нейна подкрепа - без един - категорична подкрепа от държавата членка.

- Заговори се, че оставката на кабинета може да е чак на 30 юли. Дали може да се търси връзка между номинацията и оставката?

- Най-ужасното е, че питате мен. В нормална политическа ситуация трябва да попитате министър-председателя и да получите отговор от него. Аз съм с изключително здрави нерви и съм виждал какви ли не неща, но това сега надхвърля дори обичайните лимити на абсурда. Дочух, че председателят на парламента бил готов, ако правителството не си подаде оставка, да му я вземат по други механизми. Не знаем какъв филм ще ни прожектират. От социална, икономическа и от гражданска гледна точка ситуацията е толкова нажежена, че е редно е всички, които вземат решенията, да си дадат сметка, че от нажежената ситуация до истинското гражданско недоволство има съвсем малко. Всякаква заигравка с това е опасна.

- ГЕРБ ще влезе ли в зала, за да подкрепи актуализацията на НЗОК и бюджета?

- Доколкото знам, е постигната договореност при президента, която обаче не е спазена. Нито параметрите за НЗОК са спазени, нито тези на бюджета. В този смисъл, присъствието в зала само прави ГЕРБ съпричастен към целия низ от безобразия, с които нямаме нищо общо.

- Има спекулации относно общо управление между ГЕРБ и ДПС в рамките на този парламент?

- Това е част от новите опорни точки на левицата. Не само няма причина, не само не бихме допуснали подобно нещо, но да попитам - какъв ще е политическият ни интерес? Това би означавало да унищожим цялата надежда, в която инвестираме. Не бихме го допуснали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай