Всеки пети ученик месечно удря 5 водки една след друга

Как родителите да предпазят децата си от чашката и знаят ли всъщност как се отразява пиенето на съзряващия организъм? "Стандарт" си говори с д-р Владимир Пожарашки и психотерапевта Мадлен Алгафари.

Всеки пети ученик месечно удря 5 водки една след друга | StandartNews.com

Всеки пети ученик удря 5 водки една след друга поне веднъж месечно, стряска ни статистиката. За жалост, махмурлукът след пиянска вечер е може би най-малкото зло, което може да ги сполети. Как родителите да предпазят децата си от чашката и знаят ли всъщност как се отразява пиенето на съзряващия организъм? "Стандарт" си говори с д-р Владимир Пожарашки и психотерапевта Мадлен Алгафари.

Ако за мама и тати чашка вино вечер е лекарство, за пубера вкъщи е истинска отрова, алармират лекарите. Тийнейджърите са толкова чувствителни към токсичното действие на алкохола, защото организмът им се намира в непрекъснат растеж. Лекарите разделят уврежданията от алкохола при младежите на две групи: краткотрайни и дълготрайни. Към първия тип спадат

смущения в зрението, слуха и координацията

изкривени възприятия и неправилно разсъждение. Колкото и безобидни от медицинска гледна точка да звучат последните две, могат да вкарат тийновете в опасна спирала, алармират психолозите. Подпийналите гимназисти често се забъркват в хулигански прояви или шофират в нетрезво състояние, напомнят терапевтите.

"Изцепките" на градус обаче са само едната страна на "медала". Продължителното пиене уврежда тежко черния дроб, като крайната и често необратима фаза на чернодробното алкохолно заболяване е цирозата, която засяга жизненоважни функции на черния дроб, дори да си на 16 г., предупреждават докторите. А прекаляването с алкохол във възраст на съзряване често поразява клетките на половите жлези, алармира д-р Владимир Пожарашки. Когато пийващите тийнейджъри станат родители, рискът

да им се родят деца с тежки увреждания

- умствени и физически, е много по-голям. Освен половата система, спиртните напитки увреждат сериозно и сърдечно-съдовата система на младежите. Тези, които си пийват повече в ранна възраст, са по-предразположени към инсулт и инфаркт, имат повишено кръвно налягане, сърцебиене и болки в гърдите. Не са изключени и други лоши последици от редовното пиянстване, като периодична загуба на паметта, хронични болки в стомаха и импотентност.

Голяма част от тийнейджърите посягат към водката и бирата заради липса на контрол от родителите или семейни проблеми, обяснява психотерапевтът Мадлен Алгафари. Според психолозите предразположението към алкохолна зависимост се крие още в ранна възраст. Ако на едно дете му липсва близостта с родителите, вниманието, разбирането и подкрепата, то прибягването към алкохол или наркотици и в бъдеще е очаквано стечение на обстоятелствата. Това, което възрастните могат да направят, за да предпазят наследниците си, е да бъдат

едновременно авторитет и приятел

да им споделят и да искат да им бъде споделяно. Да ги научат да отказват на изкушенията и да искат помощ, когато им е необходимо, обяснява Мадлен Алгафари. Най-важен в детските години е личният пример, който родителите дават на децата си особено от страна на бащата, уточняват психолозите. И предупреждават - алкохолната зависимост при тийнейджърите е по-тежка и от наркотичната. Причината е, че обществото е толерантно към учениците, които се разхождат с бири в парка, признават Мадлен Алгафари и д-р Владимир Пожарашки.

Слаби оценки издават порока

Как да познаете, че детето попийва? Оглеждайте се за някои от следните признаци, които издават, че има проблем:

* Харчи повече джобни
* Излиза с нова група приятели, за която не иска да споделя
* Притеснява се, ако навлизате в личното му пространство
* Отчуждава се от семейството
* Разваля си успеха или трупа отсъствия
* Губи интерес към хобита и спорт

Защо имаме махмурлук

Защо имаме махмурлук? Aлкохолът е вид отрова, която атакува тъканите и "отрязва" достъпа на кислород до клетките, обясняват докторите. Най-сериозно страда мозъкът, но на прицел е и стомахът. Алкохолът буквално консервира храната, която сме погълнали, обясняват лекарите. От там идват и до болка познатите симптоми на махмурлука - гадене, лош вкус в устата, главоболие и замайване.

Как ни съсипва алкохолът?

Пристрастяване, инсулт

Размазано виждане

Нарушения в речта

Кървене на гърлото

Спиране на дишането

Аритмия, исхемична болест на сърцето

Язви

Цироза, чернодробна недостатъчност

Мускулна слабост

Рак на дебелото черво

Полипи на дебелото черво

Импотентност (мъже), стерилитет (жени)

Остеопороза

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай