Всеки втори с намалени доходи/ТАБЛИЦИ/

45% от хората нямат промяна във възнагражденията си

Всеки втори с намалени доходи/ТАБЛИЦИ/ | StandartNews.com

Кризата е намалила доходите на всеки втори работещ българин. Това сочи проучване на Алфа рисърч, направено в периода 13-23 април. Неговата цел е да събере обективна, надеждна и политематична информация за икономическото състояние на гражданите и стопанските субекти в България след 2 месеца социална изолация заради пандемията от коронавирус.

Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад. Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи.

Кои групи са най-изложени на риск? В риск от загуба на доходи са около една четвърт от българите, сочат данните на Алфа рисърч. Три основни социално-демографски групи се открояват с най-чувствителна загуба на доходи през периода на кризата: безработните (6% загубили работата си с началото на кризата и 7% - отпреди това), самонаетите (7%) и представителите на свободни професии (7%). Те формират онази една четвърт от българското население, която е претърпяла най-значим спад в доходите си, обясняват социолозите

Доходите на наетите, които продължават трудовата си дейност по същия начин както преди кризата, или с известно преструктуриране, се запазват на предишните им равнища.

Българите одобряват мерките на правителството за подкрепа на хората и фирмите у нас. Най-висока подкрепа събират насочените към най-рисковите групи и свързани с директно материално подпомагане инициативи. Различните косвени мерки и кредитни инструменти срещат по-резервирано отношение.

Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна – с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай