Все повече българи посещават Македония

Все повече българи посещават Македония | StandartNews.com

4000 евро струва сайтът за реклама на страната ни на 11 езика, казва Кристиян Джамбазки

Кристиян Джамбазки e директор на Агенцията за промоция на туризма в Македония. В. "Стандарт" го потърси с въпроси как Македония успя да се превърне в популярна дестинация, кои са най-добрите пътища за реклама в туризма и защо много българи почиват в Охрид и посещават Скопие.

- Г-н Джамбазки, Македония е една от предпочитаните от българите дестинации. Как повлия кризата на посещенията?

- Ние, които работим в сферата на туризма, избягваме да се включваме в политически спорове. Ясно е, че когато има политически турбуленции, туризмът първи търпи негативи. А това, което се случва в този бранш, рефлектира върху икономиката. Засега ние нямаме подобна ситуация. Имахме в един определен период преекспонирани турбуленции. Това естествено няма как да се отрази положително и наистина имаше отказ на малка част от резервациите. Но в никакъв случай не може да се говори за сътресения на пазара. Българите се нареждат на пето място по посещения на чужди туристи в Македония. Но дали ще запазят тази позиция или ще се качат нагоре с някое стъпало, ще стане ясно в края на годината. Трябва да изчакаме данните от летния сезон, за да можем да направим оценка и анализ. Ние сме много активни на българския пазар. Той е един от основните за нас и е от изключително значение за нас. Затова и много инвестираме в него. Както с организации на дни на македонския туризъм, презентации на туроператори и инфотурове, така и с реклами в най-големите медии и билбордове. И възнамеряваме да бъдем още по-активни и да присъстваме на българския пазар. Общо 27 000 българи са посетили Македония през 2014 г., като това е ръст от 27% спрямо 2013 г.

- Какви са предимствата на Македония спрямо други дестинации?

- Държавите в региона сме си добре познати една на друга. Всяка страна си има специфики, които са известни на съседите. И това се отнася както за България, така и за Македония. Имаме културно наследство, което по някакъв начин сплита историята ни и допринася за нивото на атрактивност. Македония е все по-добре позиционирана и по света, не само в региона. Но посещенията от България бележат най-голям ръст през последната година. И ние очакваме тази тенденция да продължи и занапред. Смятаме, че с повечето ни инициативи в България това ще се случи и ефектът ще се умножи. Ръстът на посещенията е доказателство, че интересът съществува, Македония е атрактивна дестинация и трябва да се посети. Най-известен е Охрид, който е добре познат у вас. Известен е и македонският бисер, който е вечен. Бижута от него притежават такива високопоставени особи като кралица Елизабет, папата, председателят на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. Известен е и македонският рубин, който е полускъпоценен камък, с много специфичен цвят. Той се добива, обработва и с него се украсяват филиграмни бижута. Ние имаме традицията на изработването им от италиански майстори.

- Превърна ли се Скопие в атрактивна дестинация след изпълнението на проекта с многото статуи в центъра на града?

- Да. Освен Охрид, Скопие е изключително атрактивен напоследък за чуждестранните гости. Това е проект, с който са изградени огромен брой обекти, монументи и по него още се работи. Той беше предмет на дискусия в Македония и държавите от региона, беше критикуван. Но резултатът е, че благодарение на него се увеличи броят на туристите в Скопие. И нивото на атрактивност на града се изравни с това на Будапеща. А това не е за подценяване. Освен повечето туристи се увеличи и престоят в града. Така че проектът е изключително ефективен и дава големи резултати. Последният обект в него е един много атрактивен фонтан, открит съвсем наскоро. Водата му излиза от повърхността на централния площад в Скопие, на голяма площ и е много атрактивен. Освен тези познати дестинации обаче е интересно да се посети и Крушево - един град музей. Той е център за културен и активен туризъм, както и ски център. Не бива да се пропускат Битоля и Пелистер. Дойранското езеро има средиземноморски климат. Можете да почивате като на море. А водата на езерото е лековита и с лечебна кал, подходящи за кожни заболявания. Дори казваме, че сакатите прохождат, а мъртвите оживяват, след като се изкъпят във водите му. Дойран е изцяло обновен, езерото е уредено, има плажове, туристическа зона. Маврово е зимният център на Македония, невероятен национален парк. В момента имаме проект за един адвентчър парк там, който вече се реализира за любителите на адреналина.

- Освен България, кои са останалите атрактивни за вас пазари?

- Имаме голям успех на традиционните пазари като Холандия, от която имаме близо 30 000 туристи. Германия - 20 000 туристи. Имаме пробив и на австрийския пазар. Най-търсена е комбинацията почивка, културен туризъм и активен туризъм.

- Как се рекламирате, за да постигнете този успех?

- В България присъстваме посредством печатни и електронни медии, билбордове. Организираме презентации и дни на македонския туризъм. Присъстваме и чрез нашата национална страница makedonia.com, която вече е цялостно изготвена на български език и в момента се попълва съдържанието й. Тя ще бъде готова до 20 дни. В нея освен да се информирате за Македония, градовете и туристическите забележителности, ще можете да добиете информация и за туризма като сектор, развитието му, хотели, туристически агенции, атракции. Тоест всичко, което можете да потърсите като информация за Македония, ще бъде събрано там. Може в самата версия да се включат и българските туроператори, които предлагат продукти за Македония. Това ще е напълно безплатно за тях. За тях ще е полезно и от гледна точка на факта, че Македония има много сериозна Гугъл кампания и така тези фирми ще са по-разпознаваеми в търсачката и по-лесни за намиране от потенциалните им клиенти. Туроператорите ще бъдат поканени много скоро за подобно участие в този сайт. Те ще имат постоянен достъп и ще могат да променят пакетите си. Тази страница е финансирана изцяло от Агенцията за промоция на туризма. Струва 4000 евро. Тя е много конкурентна и изработена на много високо ниво. Преведена е на 11 езика - тези от региона - български, турски, сръбски, гръцки, както и на немски, английски, френски, на езици от Далечния изток като китайски и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай