Времето се затопля, синоптиците предупреждават и за опасност

Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 5° и 10°

Времето се затопля, синоптиците предупреждават и за опасност | StandartNews.com

Времето днес ще бъде предимно облачно, с превалявания от дъжд, преди обяд в Западна България - от дъжд и сняг. Главно в отделни северозападни райони има условия за поледици. Вятърът ще е от юг-югозапад, в повечето места ще е до умерен, в източните райони и на места северно от планините ще е силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 5° и 10°, на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан до 13°-14°, в София - около 5°.

Над планините ще е облачно, с превалявания от сняг, на повече места и по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг-югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще е от дъжд ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. Валежи от дъжд ще има на места, главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра - ще достигне и 5 бала.

През нощта срещу сряда ще бъде предимно облачно, с валежи, които до сутринта в по-голямата част от страната ще спрат. В сряда с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух. Ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слабо, в Северна и Западна България дъжд и сняг, в Югоизточна - дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход от 0°-1° в северозападните до 10°-12° в югоизточните райони. В четвъртък ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и с него температурите ще се повишат. В западната половина от страната ще е почти тихо и в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност, в северозападните райони - трайна и там температурите ще остават по-ниски. В петък ще има разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще остане с южна компонента и затоплянето ще продължи, особено в източните и планинските райони. През почивните дни, с преминаването на пореден средиземноморски циклон, от запад на изток облачността ще се вплътни. В събота ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу неделя ще обхванат цялата страна. С ориентиране на вятъра от северозапад ще прониква студен въздух, температурите ще се понижат и в Северозападна България и високите полета дъждът ще премине в сняг. В неделя в източната половина от страната валежите ще продължат, а в западните райони ще спират, по-късно и облачността ще се разкъсва. Температурите ще остават почти без дневен ход, в по-голямата част от страната - между 1° и 6°, по Черноморието до 9°-10°. В началото на новата седмица облачността ще е предимно значителна, в източните райони все още на отделни места ще превалява. Температурите ще са близки до обичайните за началото на декември, минималните - между минус 2° и 3°, а максималните - между 3° и 8°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай