Вредните навици, които разболяват

Вредните навици, които разболяват | StandartNews.com

Ходете на маникюр, за да не си гризете ноктите

Да, да, да. Знаем, че не трябва да гризем ноктите си или пък да ровичкаме в мобилния телефон малко преди да заспим, но шансът да се разделим с тези навици е почти нулев. Дали обаче те наистина са толкова вредни? Ето кои митове разбиват от сайта www. prevention.com.

Кръстосване на краката

Забравете бабините приказки, според които с кръстосването на краката ще си докарате разширени вени, защото те са следствие единствено на наследствени фактори. "Вместо да се тревожите за това как стоите, трябва да се притеснявате за това колко време прекарвате седнали", посочва д-р Деъдри Матина от Американския колеж по кардиология. Според многобройни проучвания продължителното стоене повишава риска от развитието на рак и диабет. "По принцип колкото повече часове прекарваш в седнало положение, толкова по-бързо ще умреш", категорична е д-р Матина. Тя съветва да прекъсваме седянките с чести паузи от разходки. Докато сте в офиса, не забравяйте да ставате от стола поне за малко на всеки 30 минути. Създайте си например навика да станете от работното място и да отидете на "разходка", докато говорите по мобилния си телефон.

Ръката в устата

Този навик не е толкова ужасен, но не е и никак безобиден. Редовното гризане на ноктите води до тяхното увреждане. "Този навик може да доведе до промяна във формата им и те да растат по-къси и по-широки", посочва Дана Стърн, професор по дерматология от Ню Йорк. Получава се така, защото честите отхапвания на ноктите уреждат тяхната структура и те вече не са твърди, а стават меки и лесно се чупят. Възможно е дори да променят цвета си. Освен това, ако гризете ноктите си, може да си докарате и някоя инфекция вследствие на бактериите, които попадат в устата ви. Този навик често се свързва с тревожност, затова консултация с психолог може да ви помогне да се разделите с него. За да спрете да си гризете ноктите, проф. Стърн съветва редовно да ходите на маникюр. "Парите, които сте похарчили, ще ви накарат да се замислите, преди отново да си отхапете ноктите", смята тя.

С GSM в леглото

Трябва още тази вечер да спрете с писането на съобщения и преглеждането на Фейсбук през телефона, когато вече сте си легнали, защото те вредят на съня ви. "Мобилните телефони излъчват синьо-зелена светлина, която е стимулираща за нас. А това допълнително стимулиране потиска хормона на съня мелатонин, което прави заспиването ни още по-трудно и влошава качеството на съня", обяснява д-р Даян Оугели от Центъра за медицина на съня в Ню Йорк. Нещо повече - редовното потискане на мелатонина може да доведе до повишен риск от рак на гърдата, на дебелото черво и на простата. "Трябва да нагласите алармата си преди лягане и да не поглеждате телефона си отново до сутринта", категорична е Оугели. За здрав сън много експерти съветват да изключим всякаква електроника в спалнята ни най-малко един час преди лягане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай