Петък,

Внимание. Идва тежък нокаут за шофьорите!

От: Редактор -
2128
Внимание. Идва тежък нокаут за шофьорите!
A
A
A

Идват много лоши времена за убийците на пътя у нас. 

От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият човек и са дрогирани или с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава сегашното положение.

Освен затвора, е предвидена и конфискация на превозното средство. Същото наказание грози и водачите, които убият човек, докато шофират с повече от 50 км/ч над ограничението. Това са част от промените в Наказателния кодекс, който депутатите приеха на първо четене със 167 гласа "за" в пленарна зала днес.

Промените, входирани от БСП, предвиждат конфискуване на автомобила на всеки с наличие на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след употреба на наркотици. Ще се конфискува и когато с превозното средство е причинена смърт на едно или повече лица, дори когато колата не е собственост на шофьора.

Като при умишлено причиняване на смъртта ще е задължително, а в случаите на непредпазливост - по преценка на съда. С промените прокуратурата ще има възможност да използва по-широк инструментариум, а съдът ще налага по-ефективни наказания, посочиха от левицата. 

Петър Кьосев от "Продължаваме промяната" посочи, че най-разумно е да бъде съставена работна група, в която да могат да бъдат обсъдени всички законопроекти.  "Трябва да се види какво може да се допълни, да се обсъди, какво може да се промени, не може да пишем на крак толкова важни закони", обърна внимание той.

"Избързахте с тези закони", беше първата оценка, която беше дадена. "Не колеги, фатално закъсняхме", отвърна лидерът БСП Корнелия Нинова. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com