Витанов с ключова прогноза. Какво отписа

Вирусът вече не е интересен

Витанов с ключова прогноза. Какво отписа | StandartNews.com

Ето поредният коментар на проф. Витанов за ситуацията с пандемията и войната в Украйна. Има нов важен акцент.

Ситуацията с пандемията е скучна. Сценарият "Хари Селдън" е стабилен, броят на новите случаи намалява, нещата са под контрол. Омикронът получава шамар след шамар.

Сега по същество.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.98. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи.

Припомням основната за това число: важносто е стойността му да е под 1. Тогава обхвата на заразата се свива. Може 0.999 да е, пак се свива. Значи - стойност под 1 - добре, стойност над 1 - не е добре. Днес стойността е под 1, значи нещата са добре. 

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

Напомням - това, което прогнозирах е сценарият "Хари Селдън". Номерата да ми се прилепят чужди прогнози, не минават.

Следва проверка дали сценарият е стабилен. Проверяваме го всеки ден. Защо? За да не забравят юрдечетата какво съв прогнозирал, защото те реват и отричат всичко наред. Не минава номерът.

3. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи спада. Окога не сте виждали окло 500 нови случая на ден? Очакванията са спадът да продължи. "Хари Селдън" систематично погребва надеждите за вторичен пик.

4. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.

Напротив, състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти ще прозължават да намаляват, за да може съответните интензивни и неинтензивни легла да се използват за лекуване и на други болести. Леглата се намаляват, а "Хари Селдън" е стабилен. Защо? Има математически критерии, по които се правят промените припази вълна.

5. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат.

Както виждате, предсказуемостта, която ви бе обещана, е налице. Следващият регион, който ще премине от Етап 2 на Етап 1 е Регион 1. Каквото ви е обещал г-н Министър-председателят за 20-ти март, ще стане.

Учениците ходят на училище, заболеваемостта не се вдига. А снегът още вали. Кой е виновен - вие. Защо? - държите "Хари Сердън" стабилен, а той воде до намаляване на заболеваемостта въпреки ниската ваксинация, големия инат, ходенето на учениците на училище, идването на украински бежанци и т. н.

6. Смъртността - трендът на нарастване пречупен

точно в планирания в "Хари Селдън" срок. Максималната смъртност на ден през тази вълна е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната. Учете се как се прави, юрдечета. Едно ще ви кажа - не става с крякяне с пълна с чипс уста от дивана.

7. Украинците и пандемията - пристигането на украинци представлява известен риск за повишаване на заболеваемостта, но

се очаква "Хари Селдън" да компенсира и този риск. Тъй, като

"Хари Селдън" е доста стабилен, то до 100 000 украинци на месец няма да влошат ситуацията с пандемията. Ще кажете защо може да компенсира? Отговорът е прост - добре е изчислен

7. Заключение - сценарият "Хари Селдън" , който ви е обявен много отдавна е стабилен и системата се движи по предначертаната от него траектория. Омикронът получава шамар след шамар и не може да си и помисли за вторичен пик.

Накрая традиционно да кажем на Омикрона и днес

What's up doc?

8. Ето и двете карти. Първата за прогнозната 14 дневна заболеваемост. Варна излезе от Етап 3 от новия план за борба с К-19. Две области вече не се в червената зона. Два региона са вече в зелената зона. Става дума за две различни карти, тази с регионите е на информационния портал. Виждате, че и на кратата на риска виолетовото вече е отстъпило доста. И ще продължи да отстъпва. Дифузното разпространение в страната полека спира.

Сега малко за войната.

Да напомня - анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства - да ги лее на друго място.

Най-напред, малко теория от гледната точка на сложните нелинейни системи (от разработките на Витанов, заради които повечето юрдеци вият като карпатски мечки, а някои вече реват и като тиранозаври). Победата в една война се постига с преминаване на един праг.Ще го наречем пречупване на противника. Пречупването има две стъпала - техническо пречупване и психологическо пречупване. Техническото пречупване идва, когато вече нямате достатъчно техника, за да се съпротивляване.

Психологическата пречупване идва, когато ви замине бойния дух и увереността в победата. В настоящата война се върви към техноллогично пречупване на украинската армия - до 2 седмици се очаква то да се случи, ако няма масивни доставки на оръжие отвън.След което ще остане бойният дух. Но като нямаш технически средства и загубите ти в жива сила започнат бързо да растат, заминава и бойният дух. 

Още нещо - колко се очаква да продължи тая война. Помислете. През 1941 г. Вермахтът мина през Украйна за 3 месеца (блицкриег), а на връщане боевете там бяха цяла година (това не беше блицкриег). Значи - поне 3 месеца, докато се случи технологичното и психическото пречупване на украинската армия. Или пък докато настъплението на руската армия не бъде спряно по една или друга причина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай