Винарите в Кубрат и тази година надминаха себе си

Конкурс представи най-хубавите домашни вина в Кубрат.

Винарите в Кубрат и тази година надминаха себе си | StandartNews.com

Конкурс представи най-хубавите домашни вина в Кубрат. В близо 40-годишната традиция за Кубрат, която се провежда след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията, се включиха над 30 винари от община Кубрат, които участваха със своя и закупена продукция грозде в три категории: червено, бяло и розе, а представените сортове тази година бяха десетки. На винения конкурс в лудогорскя град, посветен на предстоящия празник Трифон Зарезан, участваха представители от Кубрат, Беловец, Севар, Сеслав, Равно и Юпер.

Винената фиеста уважиха кметът на община Кубрат Алкин Неби и неговият заместник Мирослав Йорданов. Събитието бе уважено и от кмета село Сеслав Сунай Исмаилов. В приветствието си кметът Неби поздрави присъстващите за предстоящия празник на винарите и лозарите, пожелавайки на всички една по-добра и по-плодотворна стопанска година. След няколко часов винен маратон и изпитани умения журито в състав: Цветанка Николова от град Русе и Йордан Илиев от град Кубрат, определи най-добрите майстори на домашни вина.

В категорията при розетата първенец стана Метин Барзат от Кубрат, следван от Атанас Георгиев, също от Кубрат, който спечели и второ, и трето място, но с различни свои вина. В категорията вина от бяло грозде победителка станаха Ирмена Маринова от село Беловец, следвана от майсторите Светлин Георгиев и Миглена Тотева от Кубрат – всички носители на званието „Заслужил Енолог“. Поощрително отличие бе връчено и на Георги Петров. В категорията за класическо червено вино на първо място се отличи Белослава Божилова от Кубрат, а на второ – Юзеир Ислямов от село Равно. За третото място се пребори Ахмед Ахмед от Кубрат. Специална награда в категорията бе присъдена и на Петко Ангелов от село Юпер. С отлични мезета се почерпиха компаниите на Марин Черников, Лютви Дахилов, Петко Ангелов и други.

Награди, дипломи и грамоти бяха връчени от кмета Алкин Неби и завеждащият отдел „ПКСДТО“ към Община Кубрат Здравко Вутов. Дългата вечер, посветена на божествената напитка, премина с весели емоции, но и с разгорещени страсти на моменти. В просторния стол на Домашния социален патронаж в Кубрат се извиха кръшни хора, не бяха малко и щастливите наздравици, а за доброто настроение на всички се погрижиха художественият специалист Здравко Вутов и музиканта Георги Георгиев.

От огромна дървена лъжица, дълга 1,2 м и изработена от майстора Марин Черников от Кубрат, се почерпиха много от винарите, както и специалистката Цветанка Николова. Лъжицата побира малко над 2,5 литра от напитката на боговете и е богато украсена с надпис „Лъжицата на Бойко“. Атракция предизвика и малка дървена каручка, изваяна също от сръчните ръце на майстора.

„Тази година пробите в Кубрат наистина са по-малко, но пък за сметка на това, са много по-качествени. Винарите тук по традиция се славят с отлична домашна продукция, а тази година са надминали себе си“, заяви технологът по вината Цветанка Николова от "Дионис - Елена" ООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай