Видинска болница източва Здравната каса с измама

Видинска болница източва Здравната каса с измама | StandartNews.com

Видин. МБАЛ „Света Петка" – Видин, остава с една клинична пътека по-малко заради измама. Тя вече няма да може да лекува болни със съдова недостатъчност, съобщи директорът на Районната здравно-осигурителна каса д-р Владимир Вълчев. Причината е фалшификация на доктори от хирургичното отделение.

Измамата била разкрита при проверка на касата по сигнал на пациент. Внучка на жена от Видин подала жалба срещу видинските доктори, които на 27 септември отказали да приемат за лечение баба и с усложнение от тромбофлебит. Мотивът за отказа бил липса на свободни легла в отделението. Проверката след това показала, че по това време в отделението са били заети 26 от общо 34 легла. Тогава жената, която е здравно осигурена, потърсила лечение в софийска клиника, където престояла от 4 до 9 октомври, но проверката установила, че тя е била водена на лечение във видинската болница. За него касата трябва да плати 475 лв.

Отказът за лечение на спешен пациент и измамата с лечението на жената са повод договорът за съдовата клинична пътека да бъде прекратен до края на годината. През 2014 г. болницата може отново да кандидатства за нея. Дотогава болните ще търсят помощ от клиники в Лом и Монтана. Те вече се лекуват в тях и заради закритите в „Света Петка" инфекциозно и урологично отделения.

Няма да бъдат платени изписаните пари за мнимото лечение на жената, допълни д-р Владимир Вълчев. Не е известно обаче дали това е единственият случай или във видинската болница по същия начин редовно се източва здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай