Веселин мечтаел за космоса от дете

Веселин мечтаел за космоса от дете | StandartNews.com

Чичото на откривателя на планетата с две слънца го запалил по астрономията

Младият учен си почива с пинг-понг и разходки в парка

Името на българина Веселин Костов се появи в американско специализирано издание като откривател на планета с две слънца. Той е част от екипа астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University, които откриха най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита около две звезди. И на такава дистанция от тях, че в близост до нея би могло да има живот. Откритието на тази планета бе направено с помощта на космическия телескоп "Кеплер" и бе обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния. Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на Веселин Костов, постдокторант от NASA Goddard, който ще се появи в новия брой на Astrophysical Journal.

Веселин знаел, че ще стане астроном още от малък - това била детската му мечта. "Трябва доста упоритост и ако човек не си е наумил отдавна, че иска да го прави, е трудно да се справи", споделя Веселин. По астрономията и физиката го запалил чичо му, който постоянно го "зарибявал" с литература в тази област. Майка му и баща му, които са инженери, искали да наследи професията им или да стане архитект. Възпитаникът на Софийската математическа гимназия обаче решил да следва физика. Казва, че мечтаел да стане астронавт, докато не се качил за първи път на въртележка. Станало му много лошо и осъзнал, че очевидно голямата му мечта няма как да бъде реализирана. Завършил физика и астрономия в Софийския университет с дипломна работа по космология - науката за изследване на Вселената. "Получи се така, че възникна идеята да продължа обучението си по космология в Америка, подадох си документите за магистратура в Оклахома и бях приет астрономия", казва Веселин. Започнал да се занимава с екзопланети, тъй като

животът извън Слънчевата система му бил безкрайно интересен

Продължил образованието си в Джон Хопкинс Юнивърсити. Щастието му се усмихнало и започнал работа в Обсерваторията на Земята "Ламонт-Дохърти" към Columbia University. След което станал аспирант на НАСА, а после - и кандидат на науките. "Докато карах аспирантура, се появиха доста открития", казва той. Специален интерес в научните му изследвания са тъкмо екзопланентите. Ръководителят на докторантурата му казал: "Данните са достъпни за всеки, защо не пробваш да потърсиш планети около двойни звезди". Така започнал да се занимава с транзитни планети, теория и наблюдения - цифрови изчисления, аналитични модели. Началните данни от телескопа "Кеплер" са публично достояние. Докато си пие кафето, всеки може да влезе в интернет, да ги свали на компютъра си вкъщи и да започне да ги разглежда. През 2012 г. Веселин е част от екип, който открива Четиризвездната слънчева система KIC 4862625.
Според него

работата на астронома понякога е скучна

защото има много боравене с данни. "Може да отнеме цели дни и цели седмици да се вторачваш в екрана, да гледаш цифри и да правиш модели, което не е много забавно и интересно, но е задължително. Без това не може да се направи истинска наука", казва младият учен. Въпреки това обаче откривателят споделя, че не всичко е чиста наука, без цифрите не може, но романтиката и любопитството продължават да присъстват в работата му и да му дават емоции.

Признава, че за да избере човек такава специалност, винаги има очакване, че може да открие извънземен живот. "Краткият ми отговор дали има извънземен живот е - да, може би има. По-дългият е - отново да, но базиран малко повече на наука, не само на вяра и надежда. Защото астрономията ни показва, че планети има, общо взето, навсякъде в Галактиката. Количеството планети е толкова огромно и в нашата галактика, но и във Вселената, че просто чисто статистически шансът ни да сме една единствена извадка, ми се струва невероятен", споделя Веселин.

Според него астрономията вече е много международна дисциплина. Проектите са големи и изискват страшно много хора, което е най-важно. Първият най-вълнуващ момент в работата му е да намери сигнала, който му казва, че в тази система има нещо интересно, но това е само началото. Оттам нататък следва един много дълъг процес на доказване и допълнителни наблюдения, за да разбере какво се случва в тази система.

Веселин споделя, че откритата планета с две слънца е 11-а подред само за пет години. Тя е доста по-голяма като размер и се намира по-далеч от звездите си. "Отне толкова дълго време да се намери, защото дългият орбитален период произвежда малко наблюдателни данни. За да се потвърди съществуването на планетата, този сигнал трябва да се види поне няколко пъти. Трябваше да се изчакат още три години. Затова и Кеплер е уникален, той е единственият инструмент, който

наблюдава 200 000 звезди в продължение на четири години

Всеки 30 минути мери яркостта им", споделя Веселин. С помощта на данните от космическия телескоп още преди две години екип от учени, ръководен от Веселин, откри "люлеещата" се екзопланета Кеплер-413b, която се върти около оста си като детски пумпал. Целият процес - от първоначалното намиране на транзитите до научната публикация му е отнела две години и половина. Споделя в блога си, че мисли по 12 плюс часа за планети и дори не му е останало време да прочете популярните книги "Игра на тронове". На въпроса как си почива, отговаря шеговито: "Ако питате шефа ми, не би трябвало да имам време за релаксация". Докато работи, Веселин слуша музика. Обича да играе пинг-понг, но само ако има достойни противници. Същото важи и за футбола, спортува го от малък, но прекъснал в университета, когато счупил глезен. Веселин живее във Вашингтон със съпругата си и новородената си дъщеричка. Жена му Цветелина е университетски директор по технологически проекти. Двамата обичат да отморяват с разходки в парка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай