Велоалеи като в Копенхаген по бул. "Тодор Каблешков"

От днес започва разширението, движението няма да бъде спирано

Велоалеи като в Копенхаген по бул. "Тодор Каблешков" | StandartNews.com

Велоалеи по модела на Копенхаген ще има софийския булевард "Тодор Каблешков". От днес започна разширението му от  бул. "България" до ул. "Луи Айер".

Булевардът е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е важно за разтоварване на транзитния трафик в града. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на "Околовръстния път", са стратегическите задачи за София, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от dir.bg.

Бул. "Тодор Каблешков" ще бъде 4-лентов булевард, с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата, за което се резервира трасе. Целта е с изграждането на бул. "Т. Каблешков" и бул. "Филип Кутев" да създадем връзка от бул. "Цар Борис III" през бул. "България" и бул. "Черни връх" до бул. "Симеоновско шосе".

Първоначално ще се работи в отсечка от около 1 км до ул. "Боянски Водопад". Движението няма да бъде спирано, защото разширението ще се извършва изцяло в южната част и няма да засегне съществуващия бул. "Тодор Каблешков".

Целият проект за ремонт на бул. "Тодор Каблешков" е разделен на седем етапа. Обновяването на първия участък трябва да завърши до края на август при благоприятни атмосферни условия.

Следващият участък на разширението на "Тодор Каблешков" е от "Луи Айер", през бул. "Черни връх" до бул. "Симеоновско шосе". В момента там текат отчуждителни процедури.

Общината е инвестирала 11 млн. лв. в отчужденията на имоти, които попадат в първата част от трасето. В момента продължава придобиването на още 116 имота. 34 от тях вече са общинска собственост.

Освен разширение на булеварда, ще бъде подменена тротоарната настилка. Ще бъде изградена бус лента и ново трамвайно трасе, както и велоалея.

"Велоалеите се изработват като в Копенхаген. Те ще бъдат на различно ниво от платното, на което се придвижват автомобилите. Ще бъдат леко повдигнати, но няма да бъдат на нивото на тротоарите. Установихме, чу не е добро решение велосипедисти и пешеходци да са на едно ниво предвид различната скорост на придвижване", обясни арх. Здравко Здравков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай